Eroğlu'ndan, CHP'li belediyeye 'kirletme' suçlaması

Bakan Eroğlu, Ergene Havzası'nın CHP'li belediye ile bazı sanayi kuruluşları tarafından kirletildiğini, bölge için bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - CHP'li belediye ve bazı sanayi kuruluşlarını Ergene Havzası'nı kirletmekle suçlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ergene kirlendi. Orayı belediyeler ve sanayinin bir kısmı kirletiyor. Oradaki CHP'li belediyenin, hiç birisinin atık su arıtma tesisi yok" dedi.
Bakan Eroğlu'nun başkanlığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sütlüce'deki tanıtım çadırında düzenlenen toplantıda, İstanbul'a içme suyu temini çalışmalarının son durumu, Melen Projesi, barajlardaki su durumu ile 2012 yılında gerçekleştirilecek ağaçlandırma faaliyetleri ele alındı.
Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Eroğlu, bir gazetecinin, "3. Köprü yeşil alanları ne kadar etkileyecek? Etkilenen ormanlık alanlar nasıl telafi edilecek?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Köprü için en uygun güzergah seçildi. Köprüde, birtakım ağaçlar sökülebilir, bunları başka alanlara taşıyacağız ve dikeceğiz. Ulaştırma Bakanı ile anlaştık, kesilen ağaçların 10 misli kadar fidan dikeceğiz. Ulaştırma Bakanı ile şu konuda da anlaştık. Eğer iki taraftaki yaban hayatında kesinti olursa, yaban hayatının geçişine müsaade edecek yeşil, ekolojik köprüler de kurulacak. 3. köprü içme suyu havzalarında bir problem doğurmayacak" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ergene Havzası konusunda yarın İstanbul'da bir toplantı yapacaklarını hatırlatarak, "Ergene kirlendi. Orayı belediyeler ve sanayinin bir kısmı kirletiyor. Oradaki CHP'li belediyenin, hiç birisinin atık su arıtma tesisi yok. Atık su arıtma tesisi kurma vazifesi belediyelerin yetkisi altındadır. Ama hiçbir belediyenin yok, ergene kirleniyor. Başbakan talimat verdi, 'Gerekirse, Bakanlık olarak, DSİ ve İller Bankası olarak siz yapın' dedi. Bir eylem planı hazırladık. Eylem planı sadece arıtma tesisi kurma değil, katı atık bertaraf tesisleri, zirai mücadele, dere ıslahları, ağaçlandırma, erozyon kontrolü, organize sanayi bölgelerinin kurulması yapılıyor" şeklinde konuştu.
3. köprü kuzeye kurulacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da 3. Köprü ile ilgili soru üzerine şunları söyledi:
"3. Köprü ile ilgili önce 7 tane daha sonra 5'e indirilen güzergah tespiti vardı. Bunların 5'i üzerinde değerlendirme uzun zaman aldı. Başbakanın bizzat kendisinin değerlendirmesiyle daha az orman ve yeşil alan, daha çok kamu arazisi tercihi ile en kuzeye atıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü, daha güneydeki güzergahları tercih ediyordu, kent içi ulaşıma daha fazla katkı sunsun diye. Ama Başbakanımız, özellikle bunun kuzeyden geçmesini tercih etti. Ormanlara ve su havzalarına müdahale etmemesi, kamulaştırma maliyetlerinin düşük olması için en kuzeyi tercih etti. En uzun köprü olarak da ortaya çıkıyor."
Bu konularda ilginizi çekebilir