Esas talep çifte vatandaşlık

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, protokolden Alman devletinin opsiyon modelinden vazgeçtiğini anladıklarını belirterek, "Biz bunu olumlu ama yarım bir adım olarak görüyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'da içinde göçmenlere yönelik de bazı kararların bulunduğu koalisyon protokolüne ilişkin, "Bu protokolden anlaşıldığı üzere Alman devleti opsiyon modelinden vazgeçmektedir. Bunun yasal düzenlemesi  de mutlaka yapılacaktır. Biz bunu olumlu ama yarım bir adım olarak görüyoruz. Bu adımın tamamlanması lazım. Çünkü çifte vatandaşlık Türklerin esas talebidir" dedi.  

Yeni hükümetin hem Türkiye Almanya ilişkileri için hem de Almanya için hayırlı olması temennisinde bulunan Bozdağ, koalisyon protokolünde ülkedeki göçmenleri özelde ise Türk vatandaşlarını ilgilendiren önemli konuların olduğunu ifade etti. 

"Opsiyon modeli insan haklarına aykırı"

"Opsiyon modeli insan haklarına aykırı bir uygulama, hukuk devletine aykırı bir uygulamaydı" diyen Bozdağ, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Bu protokolden anlaşıldığı üzere Alman devleti opsiyon modelinden vazgeçmektedir. Bunun yasal düzenlemesi  de mutlaka yapılacaktır. Biz bunu olumlu ama yarım bir adım olarak görüyoruz. Bu adımın tamamlanması lazım. Çünkü çifte vatandaşlık Türklerin esas talebidir. Opsiyon modeli de bir taleptir ama ana hedef çifte vatandaşlığın tanınması ve bu konuda uygulanan ayrımcılığın sonlandırılmasıdır. Çifte vatandaşlığı tanıyan bir adım maalesef koalisyon protokolünde atılmadı, çifte vatandaşlık konusundaki yasak devam ediyor. O yüzden opsiyon modeli adımı yarım bir adımdır. Umuyorum, diliyorum ki zaman içerisinde bu yarım adım tam adıma dönüştürülür, çifte vatandaşlık önündeki yasal engeller kaldırılır, bu yöndeki haksızlık da ortadan kaldırılır." 

Aile birleşmeleri konusunda dil şartının olduğunu, o dili belli bir seviyede bilmeyenlerin birleşmelerine izin vermeyen bir düzenlemenin olduğunu ifade eden Bozdağ, bunu insan haklarına aykırı bir düzenleme olarak nitelendirdi. 

"Böyle bir yasa hukuk devletine uygun değil"

Bozdağ, sözlerini şuyle sürdürdü: 

"Bunu anlamakta zorlanıyorum, bir insan olarak da anlamakta zorlanıyorum. İnsan hakları, hukuk devleti ve demokrasi gözüyle baktığımda da anlamakta zorlanıyorum. Ama AB üyesi bir ülkede böylesi bir düzenleme şu anda yürürlükte. Siz evlisiniz, çocuğunuzu yanınıza alacaksınız, dil şartı koşuyorlar. Eşinizi yanınıza alacaksınız dil şartı koşuyorlar. Dil bilmezse o zaman eşiyle çocuklarıyla annesiyle babasıyla bir araya gelme şansı maalesef yok. Böylesi bir yasayı demokratik bulmak, hukuk devletine uygun bulmak, AB'nin değerlerine uygun bulmak fevkalade yanlıştır. Koalisyon potokolünde bu konuda da ben olumlu bir adım bekliyordum ama bu konuda olumlu bir adım atıldığını görmemenin üzüntüsü içindeyim. Ama ben zaman içerisinde bu aksaklıkların da düzeltileceğine olan inancımı koruyorum. Çünkü bu yanlış bir uygulamadır, yanlış uygulamalar ilanihaye varlığını devam ettiremezler. Yine de atılan bu adımı takdir ve tebrik ediyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum." 

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın konuşmasına müdahalesine ilişkin ise Bozdağ, "Kamer Genç'i tüm Türkiye tanıyor. Esasında Kamer Genç'in yaptığı olay ahlak, nezaket kurallarına son derece aykırı bir olaydır" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir