Esen Plastik, ortaklığa açık
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ahmet USMAN
İZMİR - Plastik boru ve PVC kapı pencere sektörünün önemli oyuncularından biri olan Esen Plastik, hazırlıklarında son aşamaya geldiği halka açılma planlarını dondurdu. Mevcut ekonomik ortamda halka arzdan beklentilerini karşılayamayacağını düşünen Esen, stratejik ortaklıklar, satın almalar, birleşmeler konusunda uluslararası kuruluşlarla görüşmelerini sürdürüyor.
Bu yılın ilk yarısında halka açılma hedefiyle hazırlıklarını tamamladıklarını dile getiren Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, şimdilik bu projeyi durdurduklarını ama bölgesel güç olma hedefiyle uluslararası şirketlerle stratejik ortaklık, satın alma, birleşmeler konusunda görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.
İzmir ve Adana'daki tesisleri ile altyapı, inşaat ve tarım sektörüne yönelik borular ve PVC profil üretimi yaptıklarını dile getiren Esen, "Bu yıl ilk yarısında halka açılma hedefimiz vardı. Bununla ilgili altyapı çalışmalarını da başlatmış, bağımsız denetim çalışmalarımızı yapmıştık. Ancak ekonomideki belirsizlik bu projeyi beklemeye almamıza neden oldu. Ekonomide taşların yerine oturmaması nedeniyle istediğimizi alamayacağımızı düşündük. Bu nedenle projeyi dondurduk" diye konuştu. Türkiye pazarında güçlerini korurken bir yandan da bölgesel güç olmayı amaçladıklarını anlatan Esen, "Dünyanın her tarafından sektördeki firmalarla işbirliği amaçlıyoruz. Türkiye'nin cazibesi arttıkça, bizim değerimiz de artıyor. Acil finansman ihtiyacımız da yok. Ailenin ikinci jenerasyonunun işin içine girmesi de bize güç veriyor. Hedefimiz Türkiye içinde kalan değil, bölgesel güç haline gelmiş, dünya ölçeğinde bir firma olmak" ifadesini kullandı.
Şu an üretimin yüzde 18'ini ihraç ettiklerini vurgulayan Esen, "Altyapı sektörüne yönelik CTP boru, PVC boru, PPRC'den mamul tesisat boru ve ek parçaları en başta gelen ihraç kalemlerimiz. 50'nin üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Irak pazarındaki hareketlilik, Libya ve Suriye'deki tıkanıklıkları aşmamızda bize büyük katkı sundu. Tesisimizin Adana'da olması bu açıdan büyük avantaj sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Rusya'ya biraz daha ağırlık vereceğiz. Yeni ürünlerimizle buraya ihracatımız gittikçe artacak" diye konuştu. İhracatta en büyük sıkıntılarının havaleli ürünlerden kaynaklanan navlun maliyetlerinin yüksekliği olduğunu dile getiren Esen, "Son zamanlarda bu dezavantajı ortadan kaldıracak yatırımlara öncelik verdik, Hedefimiz üretimin en az yüzde 25'ini ihraç etmekti. Buna çok yaklaştık. 2011'de 20 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl sonu hedefimiz 25-30 milyon dolar ve ilk 3 aylık rakamlar bu hedefe ulaşılacağını gösteriyor" açıklamasını yaptı.
2012 büyüme hedefi % 20
2011'i kapasite kullanımı açısından memnuniyet verici şekilde kapattıklarını belirten Esen, "Türkiye'nin büyüme oranının 2.5 kat fazlası kapasite artışı yakaladık. Karlılıkta bir miktar gerileme oldu ama ciro artışı bunu telafi etti. 2012 hedefleri için de dış konjonktürü takip etmek gerekiyor. Arap baharı mı kışı mı hala anlayamadığımız gelişmeler en önemli belirleyici olacak. Biz, pazar çeşitlendirme çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu amaçla yıl içinde Cezayir, Rusya, Libya ve bazı Orta Afrika ülkelerinde fuarlara katılacağız. 2012'de yüzde 20'lik bir büyüme oranı elde etmeyi planlıyoruz. Ürün çeşitliliğimizin her gittiğimiz yerden iş almamıza büyük katkısı oluyor. Tek yerden bütün ihtiyaçların karşılanması müşteriye de cazip geliyor. Biz de bu avantajımızı iyi kullanıyoruz. 7 bin kalem ürünümüz var ve hepsini de kendimiz üretiyoruz" diye konuştu.