Eski bakanlardan Okuyan da açlık grevinde

Eski bakanlardan Yaşar Okuyan, Tekel işçilerine destek için açlık grevine başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Eski bakanlardan Yaşar Okuyan, Türk-İş Genel Merkezi önünde yaptığı konuşmada, "Tekel işçilerinin 50 gündür türlü zorluklara rağmen hukuksuzluğa karşı hukuk mücadelesi verdiğini" söyledi.
Tüm Türk halkının Tekel işçilerinin arkasında olduğunu ifade eden Okuyan, hükümetin Tekel işçilerine yönelik yaklaşımını eleştirdi. Okuyan, 3,5 sene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığını anımsatarak, şöyle konuştu:
"Siyasi sorumluluğunuzu bilin, Tekel işçilerinin ekmeğiyle oynamayın. 1991'de Zonguldak'tan başlayan işçi yürüyüşü iktidarı devirdi. Ben o hükümeti oluşturan partinin üyesiydim. Onun tecrübesi ile söylüyorum. Geçmişteki örnekleri hatırlayın. Bu işçiler 2002'de o partileri sildi. Sayın Başbakan, emekle, ekmekle, milletle oynama."
İşçilerin, mücadele gücünün örgütlü olmalarından kaynaklandığını belirten Okuyan, işçilerden sendikalarına sahip çıkmalarını istedi. Okuyan, mücadeleleri süresince işçileri desteklediğini belirterek, "Sağlık sorunlarım olmasına rağmen dayanabildiğim kadar açlık grevinde sizlerle birlikte olacağım" dedi.
Konuşmasının ardından, başına beyaz bant bağlanan okuyan, işçilere destek için açlık grevine başladı.
İşçileri ziyaret eden İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ceyhan Mumcu, bu hafta Almanya'da, Uğur Mumcu ve diğer basın şehitlerini anma toplantılarına katıldığını, oradaki Atatürkçü Düşünce Derneklerine üye işçilerin, aralarında topladıkları paraları Tekel işçilerine gönderdiğini söyledi. 
Bu arada Almanya'daki işçilerin gönderdiği 800 euroluk yardım, Tekel işçileri için açılan hesaba yatırıldı.
Ziyarete gelen Türkiye Barolar Birliği Başkan Vekili Berra Besler de mücadelelerinden dolayı işçileri kutladı. İşçilere çeşitli sivil toplum kuruluşları ve sendikalardan da ziyaretler yapıldı. 
Öte yandan İstanbul'da da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Kadıköy-Beşiktaş seferini yapan vapurda eylem gerçekleştiren ve 2'si kendisini zincirleyen 9 kişi gözaltına alındı.
Bakan Dinçer: Endişem yok
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 6 konfederasyonun aldığı karar uyarınca yarın yapılacak "çalışmama hakkını kullanma eylemi" konusunda, "İşçilerimizin hem başkalarının haklarını ihlal etmeyeceklerini hem de hukuki sistem içerisinde kalarak bunu yapacaklarını düşünüyorum. Doğrusu bu konuda bir endişem yok" dedi.
Bakan Dinçer, Tekel işçilerinin 4/C sözleşmelerini imzalamaları konusundaki son duruma ilişkin soru üzerine, işçilere kıdem ve ihbar tazminatlarını içeren tüm haklarının ödendiğini anımsattı.
Bu sabah Maliye Bakanlığından konuya ilişkin bilgi aldığını bildiren Dinçer, "Çok sayıda işçimiz kıdem tazminatlarını kendi hesaplarına aktarmaya başladılar ve bize de 4/C kapsamında çalışmaya yönelik müracaatları olmaya başladı. Bu müracaatları aldık ve müracaat yapan işçilerimizin hepsini vakit kaybetmeden 4/C kapsamında kadroya alacağız ve kendi illerinde görevlendirmeye başlayacağız.
Şayet ayın 14'ünden önce işe başlayanlar olursa maaşlarını ayın 15'inde vereceğiz ve böylece hiç kimseyi mağdur etmeden, kaybı olmadan yeni işine başlatmış olacağız.
İşçilerimiz bize 4/C kapsamında çalışmak istediklerini bildirdikleri andan itibaren işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte çalışmaya başlayabilirler. Biz de elimizden geldiği kadar çabuk bu işlemleri tamamlayacağız. Daha doğrusu burada Devlet Personel Başkanlığı süreci takip ediyor. Onlar mümkün olduğunca çabuk süreci tamamlayacaklar."
Hastaneye kaldırılan sayısı 3'e yükseldi
Türk-İş'te açlık grevini sürdüren Tekel işçilerinden rahatsızlanarak hastaneye kaldırılanların sayısı üçe çıktı.
Tekel işçilerinin Türk-İş Genel Merkezinde dün başlattıkları açlık grevi devam ediyor. Bugün öğleden sonra basın mensuplarının açlık grevindeki işçilerin bulunduğu salonda görüntü almasına izin verildi. 
Akşam saatlerinde Fahrettin Narin ve İnci Öz adlı işçiler rahatsızlanarak ambulans ile hastaneye götürüldü. Salonda görevli doktorların Narin'i kalp krizi şüphesiyle hastaneye sevk ettikleri öğrenildi.
Açlık grevindeki Öz ise salonun girişinde baygınlık geçirip düşerek kafasını yere çarptı. Olay yerine gelen 112 ekipleri Öz'ü hastaneye kaldırdı. 
Öğle saatlerinde de bir işçi daha hastaneye kaldırılmıştı.
Bu konularda ilginizi çekebilir