Eskişehir Sanayi Odası'nda ipler gerildi

Eskişehir Sanayi Odası'nda 2 aday arasında süren seçim yarışında gerilim artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dilek TOP

ESKİŞEHİR - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsada seçim heyacanı tüm hızıyla sürüyor. Eskişehir Sanayi Odası'nda (ESO) mevcut başkan Savaş M. Özaydemir ile seçime bir yıldır hazırlanan Nebi Hatipoğlu'nun yarışacağı 15 hazirandaki genel kurul öncesinde ortam iyice gerildi. Son günlerde sanayici olmayanların dahi odaya kayıt yaptırma girişiminde bulunduğunu ve üye sayısında bir patlama olduğunu iddia eden Özaydemir'e yanıt diğer aday Nebi Hatipoğlu'ndan geldi. Hatipoğlu, üye kayıtlarının yapılma yetkisinin ESO Yönetim Kurulu'nda olduğunu belirtti. Seçimin bilerek ve bazı hesaplar yapılarak geciktirildiğini iddia eden Hatipoğlu'na yanıt veren Özaydemir, 1 haziranda seçime gitmek istediklerini ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun tarihi 15 haziran olarak belirlediğinin altını çizdi.

Yaptığı basın toplantısıyla, Sanayi Odası seçimi öncesi yaşanılan gerginliğe değinen ESO başkanı Özaydemir, seçim yarışının ilkeli ve seviyeli olmasını istediklerini ancak bazen yol kazaları yaşandığını söyledi. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin Türkiye'ye örnek olduğunu dile getiren Özaydemir, "Görev yaptığımız sürece sanayicilerimizi polemik ve tartışmalardan uzak tuttuk. Bizler Eskişehir sanayisini 2023'e taşıyacak projelerle uğraşıyoruz. Odağımız da önceliğimiz olan üyelerimizdir. Bizler bu görevin sorumluluğunun farkındayız. Bu yarışı odamızın demokrasi bayramı olarak görüyoruz.
Bu yarışın ilkeli, seviyeli olmasını istesek de, bazen yol kazaları yaşayabiliyoruz. Eğer bir aday gerçekten hazırlıklı değilse sanayicilerimiz için projeleri yoksa, kişisel hırsları yüzünden tartışma sahasını fikirden çekerek, projelerden çok kişiliklere, bazen hakarete, resmi evrak yırtmaya, sanayici vasfı olmayan üye kaydı yaparak üstünlük kurma hevesine tevessül ederek gündemde kalmaya çalışıyor" açıklamasını yaptı. 1990'ların slogan temelli, populist söylemleri ile seçilme çabasının ve kişileri karalama, baskı, kabadayılık, dayatma gibi yöntemlerin mazi olduğunu ifade eden Özaydemir, "Çünkü sanayi değişti. Sanayici değişti. Eskişehir değişti. Üyelerimiz hangi boyutta olursa olsun geleceği hedefliyor, teknolojiye ve yenilikçiliğe odaklanıyor. Doğal olarak bizden bu beklentilerinin karşılığını istiyor. Bizim sadece bu beklentileri karşılamaya odaklanmamızın sebebi de budur. Seçim sürecini de bu gelecek projelerimizi anlatarak tamamlayacağız. Kendinden çok bu kurumu önceleyenlerin yapması gereken de budur. Yoksa atak olayım derken batak olursunuz" dedi.

Son zamanlarda yeni üye kayıtlarında çok hızlı bir artış olduğunu ifade eden Özaydemir,
"Geçmişte yıllık ortalama 19-36 arasında yeni kayıt, 2012 içinde 72 kayıt, 2013 içinde 200 civarında başvuru var. Sanayicilik vasfı olan yeni üyelerimizin hepsini kucaklıyoruz. Ancak sanayi  niteliğini dikkatli incelememiz gerekiyor. Çünkü kötü örneklerle karşılaşıyoruz. Sadece kişisel hedefleri olan hiçbir kimse, hiçbir zihniyet, yüreğimizi koyarak yaptığımız bu görevdeki ilkelerimizden bizi vazgeçiremez. Vizyonumuza, hedeflerimize halel getiremez. Bizim sanayici için hedeflerimiz var. Faaliyetlerimiz de bunun en güzel örneği. Onun için biz bu uğraş içerisinde, kişisel ihtiraslarını ve isteklerini zorla, baskı kurarak kabul ettirmeye çalışan arkadaşlarımıza bir davet yapıyoruz. Bu sanayiciye hizmet etmek isteyen herkes, polemiklere, boş sözlere, popülizme, statükoya değil geleceğe, Eskişehir sanayinin hedeflerine odaklansın. Biz öyle yapıyoruz, yapacağız da. Herkes müsterih olsun, bu yarışta tek odağımız olacak: üyelerimiz ve sanayicilerimiz" şeklinde konuştu.

Hatipoğlu: Seçimlere rahat girdik ve 13-0 kazanacağız

[PAGE]

Hatipoğlu: Seçimlere rahat girdik ve 13-0 kazanacağız

Özaydemir'i yazılı bir açıklamayla yanıtlayan aday Nebi Hatipoğlu ise, "Herkes kendi işine baksın" dedi. Seçimlere rahat girdiklerini ve 13-0 kazanacaklarını iddia eden Hatipoğlu, açıklamasında şunları söyledi: "ESO'nun 24 yıllık başkanının açıklamalarını görünce herkes anlamıştır ki karşı tarafta işler iyice kötüye gidiyor. Aylardır ne yaparlarsa yapsınlar geriden gelmenin getirdiği gerginlik ve stresin yerini panik havası almış. Kendileri için kaçınılmaz son yaklaştıkça ortamı daha da germeye çalışıyorlar ama bizi bu ucuz oyunların içine çekemezler. Çok rahatız, sonuçtan eminiz ve her gün arzu ettiğimiz sonuca daha da güçlü bir şekilde yaklaşıyoruz. Onlar daha önce projelerini açıklayan yemekli toplantılarını yaptı. Biz biraz daha seçime yakın bir tarihte binlerce kişinin katılacağı bir etkinlik planlıyoruz. Bizce doğru olan budur. Artık bu değerli büyüğümüzün bizler için endişelenmeyi bırakıp, kendi çalışmalarına odaklanması bence en doğrusu olur. Zira her ne kadar seçimleri erteleye erteleye 15 hazirana getirdiyse de, o tarih de artık yaklaşıyor."

Yeni üye kaydı yapılmasının ESO Yönetim Kurulu'nun yetkisinde olduğunu da belirten
Hatipoğlu, "Sanayicilik vasfı taşımayan bir başvuru varsa bunun kaydını yapıp yapmamak da onları bağlar. Ama aylardır kayıtları yapmıyorlar. Yapsınlar, sonra kimin ne tür firmalar kaydettirdiğini tekrar kamuoyu önünde biz de konuşuruz. Eğer bu yeni üyelik konusu onları rahatsız ediyorsa daha önce de önerdiğimiz gibi 615 üyeli hazirana da tamam demiştik. Mevcut başvuruları da arkadaşlarla konuşup geri çektirebiliriz. Daha hala neyin yakınması bu anlayamıyoruz" dedi.

Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut 24 yıllık başkan öyle bir konuşuyor ki; Eskişehir Sanayisi onsuz yol alamaz, yolunu kaybeder, batar gider. . Böyle bir şey yok, bu sözler, bizleri destekleyen yüzlerce KOBİ'yle birlikte dünyaya kendini ispat etmiş büyük firmaların da "değişim iradesinin" etrafında birleşmesi karşısında gerçekten çok kifayetsiz kalıyor. Yaptığı başkanlığın süresi olmuş 24 yıl ve 71 yaşında hala bir kez daha başkan olayım diyor. Sonra kalkıp demokrasiden filan bahsedip bizlere statükocu yakıştırmasında bulunması, bizleri sadece gülümsetiyor. Bizim hiçbir şeyden korkumuz yok, sanayicimizin ve kamuoyunun da artık bu tarz göz boyama oyunlarına karnı tok. Yoksa kayıkçı kavgası yaparak bizim enerjimizi almaya kalkmasınlar. Her fikirden sanayici bizim içimizde temsil ediliyor. Bugün tüm Türkiye'de oda seçimlerini çok büyük oranda değişim grupları kazanıyor. Çünkü dünya değişiyor, ezberler bozuluyor. Özetle biz çok ama çok rahatız. 24 yıllık başkan ve arkadaşları için ise artık yolun sonuna gelindi.15 Haziran akşamı 13-0 seçimi kazandığımızda kendileri de bu acı gerçeği kavrayacaklar."