Eskişehir'in toprağı Uluslararası Sempozyum ile hareketleniyor
ESKİŞEHİR'DEN / Tülay TAŞKIN
Eskişehir'in sanayi altyapısını oluşturan önemli bir sektör toprak sektörü. Kentte kamu yatırımlarının yoğun olduğu ve henüz özel sektörün yeni yeni filizlendiği yıllarda, Eskişehir'in iki önemli hammaddesine yönelik özel sektör oluşmaya başlamış. Tarım kenti olması sebebiyle un sanayi ve en önemli hammadde kaynağı olan kil sebebiyle de toprak sanayi yatırımları yapılmış. Günümüze kadarki sanayi gelişiminde her ne kadar un sanayi sektörü sekteye uğrasa ve birkaç üreticinin dışında üretim başka kentlere kaysa da toprağa dayalı gelişen sanayi Türkiye'nin bugünkü toprak sanayi sektörünün en büyük ve en önemli sanayi kuruluşlarının Eskişehir'den doğmasına neden olmuş.
Hammadde yoğunluğu ve kullanılabilir alanın çeşitliliği sebebiyle Eskişehir toprağı, günümüzde sanayinin yanında sanatsal ve kültürel alanlara da etki ederek, tarihsel süreçteki önemini daha da artırıyor. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl beşincisi yapılarak artık geleneksel hale getirilen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu da bu sürecin gelecek yıllara taşınmasını hedefliyor.
Sempozyum, kapılarını beşinci kez Eskişehir halkına ve sanatseverlere açıyor. İlki 2001 yılında yapılan, 2002 ve 2003 yıllarında tekrarlanan, önceki belediye yönetiminin "gereksiz bir organizasyon" görerek 7 yıl ara verdiği sempozyum, geçen yılın ardından bu yıl da merak ve ilgiyle bekleyenleri hüsrana uğratmayacak bir dolu etkinlikle tekrarlanıyor. 16 Eylül'de açılışı yapılacak sempozyum, Eskişehirlilerin 15 gün süresince bilim, kültür ve sanat dolu günler geçirmesini sağlayacak. Bu yıl da organizasyonun halk ile bütünleşmesini sağlayacak, sergi, konser ve yarışmalarla teatral etkinlikler düzenlenecek, bilimsel toplantılarla da pişmiş toprak üzerine bildiriler sunulacak.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, başlattığı ve devamı için çaba sarf ettiği sempozyumu, "kent ekonomisi ve kimliği ile buluşan ve bu kimliği canlı tutarak geleceğe taşıyan bilim, sanat, endüstri, zanaat ve halk etkinliklerinin buluştuğu bir organizasyon" olarak tanımlıyor. Amaçlarını ise, "geleneksel pişmiş toprak üretiminin ve sanayisinin gelişmesine katkı vermek, sanatsal yönüyle değerlendirerek sanata farklı bir boyut kazandırmak ve kent kimliğiyle özdeşleştirmek, üzerinde yaşadığımız tarihi, coğrafyası ve kültürel mirası ile farklı bir yeri olan toprakların gerek ülkemiz, gerekse dünya kamuoyunda evrensel amaçlar taşıyan bir kültür ve sanat organizasyonu içinde sunmak" olarak açıklıyor.
Sempozyumun en kalıcı ve en etkileyici tarafı ise, hem ülkemizden hem yurtdışından katılan önemli sanatçıların sempozyumda ortaya çıkan ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan özgün sanat eserlerinin kentin çeşitli yerlerine yerleştirilmesi. Böylece pişmiş toprak müzesi kendiliğinden oluşuyor ve sanatseverlerin her zaman görebileceği açık hava müzeleri şehre kazandırılıyor.
Hem sanayi alanına destek sağlayan hem sanat ve kültürel yaşama katkı yapan Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun Eskişehir'in kent kimliğine katacağı değerleri önemsemek gerektiğine, sadece Eskişehir halkının değil, ülke çapındaki sektör temsilcilerinin ve sanatseverlerin ilgi göstereceğine inanıyoruz. Sempozyumun devamı için de her kesimin gerekli duyarlılığı gösterdiğine ve göstermeye devam edeceğine güveniyoruz. Tepebaşı Belediyesi'nin önderliğinde büyük özverilerle ve yoğun çabalarla gerçekleştirilen bu etkinliğin devamının Eskişehir ekonomisine, bilimine ve kültür - sanat gelişimine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz ve uzun yıllar devamının getirilmesini diliyoruz.