Eskiyen lastiklerden elektrik üretiyorlar

Ömrünü doldurmuş lastikleri geri dönüşümle; ayakkabı, döşeme karoları, yakıt, elektrik ve süs eşyaları haline getiriyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Geri dönüşümü sağlanan araç lastiklerinden ayakkabı, döşeme karoları, yakıt, elektrik ve süs eşyaları üretiliyor.

Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, 2006 yılında ömrünü tamamlamış maddelerin geri dönüşümüyle ilgili bir yönetmelik yayınlandığını, bu yönetmeliğin ardından dernek kurmaya karar verdiklerini belirtti.

Lastikleri, 13 tane yüklenici firma vasıtasıyla topladıklarını belirten Ünsal, toplanan lastikler arasında, kullanılabilecek durumda olanları da kaplatıp ekonomiye tekrar kazandırdıklarını kaydetti. Ünsal, sözlerine şöyle devam etti: "Toplanan lastikler malzeme ve enerji geri kazanım sektörlerinde kullanılıyor. Bu sayede lastiklerden elektrik bile üretiliyor. Enerji üretimi Türkiye'de moda olmaya başladı. Doğuda bir fabrika Türkiye'de ilk

kez lastikten elektrik üretmek için hazırlanıyor. 20 bin ton ömrünü toplamış lastik kullanarak, elde ettiği gaz ve yağla jeneratör çalıştırmak suretiyle elektrik üretecek. Ayrıca lastikten, ayakkabı, granül, yer karoları, döşeme karoları üretiliyor. Bunlar çocuk parklarında, yer döşemelerinde, yollarda kullanılıyor. Gaz elde edebiliyorsunuz. Yanan ve değerli bir gaz. Bunun içinde tehlike olanlar da var, onları ayrıştırıyorsunuz. Piroliz dediğimiz bir yağ da elde ediyorsunuz. Bu yağ, kaloriferde ısıtma yakıtı veya büyük gemilerde yakıt olarak kullanılabiliyor. Bu yağ ekonomik değeri yüksek maddelerin üretiminde ve alternatif enerji kaynağı olarak da kullanımı mümkündür."

Bu konularda ilginizi çekebilir