Eskiyi arar olduk

İNTES Başkanı Koçoğlu, hevesle çıkarılan Kamu İhale Kanun'un aşırı düşük teklifler ve aşırı düşük sorgulama noktasında tıkandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Kamu İhale Kanunu'nun yaklaşık 10 yıl önce ''çok iyi bir hevesle'' çıkarıldığını ifade ederek, başta aşırı düşük teklif olmak üzere bazı uygulamaları eleştirdi ve ''Gelinen nokta, maalesef eskiyi aratmaya başladı'' dedi.

İNTES tarafından ''Kamu İhale Mevzuatında Yapılan Son Değişiklikler'' konulu çözüm arama konferansı düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İNTES Başkanı Koçoğlu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun yayımlanmasının üzerinden neredeyse 10 yıl geçtiğine işaret ederek, ''çok iyi bir hevesle'' yola çıkıldığını, Avrupa Birliği'ne uyumun ve mühendisliğin daha fazla ön plana çıkarılmasının hedeflendiğini anlattı.

''Fakat gelinen nokta maalesef eskiyi aratmaya başladı, çoktan başladı, şu anda da bunun acılarını çekiyoruz. Kimler çekiyor? Gerçekten kurumsallaşmaya heves etmiş, sektörde uzun yıllar emek vermiş, bir sürü işler yapmış başarmış, bitirmiş firmalarda artık iş alamama gibi bir endişe var. Endişe dışında şu anda böyle bir fiiliyat da var'' diyen Koçoğlu, yasanın uygulanmasıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Koçoğlu, kendileri açısından uygulamadaki ana sorunu, kırmızı noktayı; aşırı düşük teklifler ve aşırı düşük sorgulamasının oluşturduğunu belirterek, uygulamadan sektöre yeni girmiş, hiçbir tecrübesi bulunmayan belli bir kesim dışında kimsenin memnun olmadığını, sistemde bir değişikliğe gitmek gerektiğini kaydetti.

Değişiklik Ağustos ayında yürürlüğe girecek

Kamu İhale Kurumu Başkan Vekili Kazım Özkan da Yapım İşleri İhalelerine yönelik ikincil mevzuatta yapılan ve yayımlanma aşamasında olan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Değişikliklerin Ağustos ayında yürürlüğe gireceğini belirten Özkan, geçmiş dönemde yaşanan sorunlar dikkate alınarak, Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği'nin yeniden ele alındığını ve benzer iş gruplarının yeniden belirlendiğini ifade etti.

Özkan, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler kapsamında, iş hacmini gösteren belgelere ilişkin kriterlerin değiştiğini, iş ortaklıklarına ait iş deneyim belgelerinin kullanımı konusunda değişiklik yapıldığını, konsorsiyum ortaklarına iş durum belgesi düzenlemesinin koşullarının belirlendiğini anlattı. Özkan, ayrıca iş belgelerinin kullanımında belgenin süresinin hesabında hak etme tarihinin konusunun düzenlendiğini ve anahtar teknik personele ilişkin düzenlemede değişiklik yapıldığını kaydetti.

Daha önce aşırı düşük teklif sorgulamasının proforma faturayla yapıldığını kaydeden Özkan, şimdi ise alış satış faturası ortalama birim maliyet, bir önceki vergi dönemi, tekliflerin yüzde 80'ini açıklama kriterleri konularak, sorgulamanın daha nitelikli bir hale getirildiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir