”Et fiyatlarını hükümet artırıyor”

Vural, "Hükümetin politikaları sonucu et ithal eder noktaya geldik. Hayvancılık çökertiliyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, et fiyatlarını artıranın Hükümetin kendisi olduğunu, AB'ye taahhüt çerçevesinde ithalat için adım atıldığını öne sürdü. Dün yapılan ihaleye kısıtlı süre nedeniyle kısıtlı kişilerin katıldığını savunan Vural, ihalede rekabetin gerçekleşmediğini ileri sürdü.

Vural, düzenlediği basın toplantısında, ihracat potansiyeline sahip Türkiye'nin "hükümetin politikaları sonucu et ithal eder noktaya geldiğini, hayvancılığın çökertildiğini" ifade etti.

Vural, et fiyatlarını artıranın hükümetin kendisi olduğunu, AB'ye verilen ithalat taahhüdü çerçevesinde adım atıldığını iddia etti.

Vural, dünkü ihalenin 10 gün içinde teslim koşuluyla yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Belli ki daha önceden tespit edilmiş hayvanların, ihaleye gireceği belli olan hayvanların dün sadece şekli olarak ihalesi yapılmıştır. Eğer 10 gün yerine 20 gün teslim süresi öngörülmüş olsaydı daha ucuza et ithal edilmiş olabilecekti. Gerekli evrakları kısıtlı süre içinde ancak önceden bilenler hazırlayabilir. Bu, açık bir şekilde önceden tezgahlanmış bir husustur. Dün yaşananlar açıkçası nasıl tezgah içinde olunduğunu ortaya koyuyor. Kısıtlanmış ihaleye kısıtlı kişilerin girmesi sağlanmıştır. Böylece daha ucuz alabilecek bir imkandan tüketiciler mahrum bırakılmıştır."

"Turbun büyüğü heybede" diyen Vural, yarın da Amerika'dan gelecek hayvanlar için ihale yapılacağını ifade etti. Bu ihale için teslim süresinin 30 gün olarak öngörüldüğünü belirten Vural, sadece gemiyle taşıma süresinin 22 gün olduğunu kaydetti.

Şartnameye göre nakil vasıtaları ile yola çıkarılmış olan canlı hayvanlar için ihaleye katılımın mümkün olduğunu ifade eden Vural, şu görüşleri dile getirdi:

"Akla şu geliyor: Acaba Akdeniz kıyılarında hangi gemide kimin malı var? Acaba Sheraton Otelinde kimler kalıyor? Gelinen noktada etler muhtemelen yüklenmiş bekliyordur. Bakalım Darıca'dan mı, Mersin limanından mı girecek? Demek ki şu anda kıyılarımızda gemilerin içinde bu fırsatı bekleyenler var. Bekleyenler için bir imkan doğmuştur. Bunlar daha avantajlı konuma getirilmiştir. İhale kombinasyonları bunlar. Türkiye, daha ucuz et alabilecekken daha rekabetsiz ortamda et alabiliyor. Birileri bunlara nasıl ve neden yol veriyor? Sorunun cevabını bekliyorum. 

Anayasa Mahkemesine veya birkaç yere bir kaç tane atama yapılacak diye devlet teşkilatı durmuş, Başbakan buradaki odasını ikna odası olarak kullanıyor, genel kurulda çanta saklamaca oyunları oynanıyor. Türkiye kan kaybediyor."

Vural, gelişmeleri takip edeceklerini ifade ederek, "Acaba Türkiye'ye 200 bin baş kuzu getirmek için bir oyun var mı yok mu bunu da şimdiden paylaşmak istiyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir