Et tahminleri 'spekülasyon', süt iddiaları 'yanlış'

Ekmek zammı konusunda kendilerinden görüş alınmadığını söyleyen Tarım Bakanı Eker, süt ithalatıyla ilgili iddiaları da yalanladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ekmek fiyatı belirlenmesinin bakanlıkla bir alakası olmadığını, kendilerinden de böyle bir onay görüş alınmadığını kaydeden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 'süt ithalatı' iddialarına yanıt verdi. Bakan Eker, kurban bayramından sonra et fiyatlarının daha da artacağı yönündeki tahminleri ise 'spekülasyon' olarak değerlendirdi.

Eker, katıldığı bir etkinlikte gazetecilerin, ekmekte zam tartışmaları, kurbanlık ve et ithalatı konusundaki çeşitli sorularını yanıtladı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ekmeğe yüzde 15 zam oranı açıklamasından sonra TESK ve Fırıncılar Federasyonu arasında yetki tartışması başladığının hatırlatılması üzerine Eker, ekmeğin serbest piyasada fiyatı belirlenen bir ürün olduğunu, fiyat belirlenmesinin bakanlıkla alakası olmadığını söyledi. Eker, "Bizden de böyle bir onay, görüş alınmış değil" dedi. Bakan Eker, buğday fiyatında 2 yıl içerisindeki yüzde 17-18'lik artışın ancak 5'te birinin ekmek maliyetine etki ettiğinin, bunun da ortalama yüzde 4 seviyesinde gerçekleştiğinin altını çizdi.

Süt ithalatı iddiaları

Süt ithaline yönelik iddialara ilişkin soru üzerine Bakan Eker, "Sütle ilgili piyasada yanlış bilgiler olduğunu, yanlış şeyler söylendiğini" belirterek, "(Süt ithal ediliyor) falan, bu doğru değil. Yapılan şey şu, DİR (dahilde işleme rejimi) kapsamında AB ülkelerine ihraç etmek kaydıyla alıyoruz. Diyor ki 2 bin 500 ton süt tozunu benden alın. Bunun ürünü de bana satın. Yani AB ülkelerine o ürünü satmamız için hammaddeyi, 2 bin 500 ton oradan alıyoruz" dedi.

Bunun DİR kapsamında bir çalışma olduğunu, piyasayla ilişkili bir durum olmadığını belirten Eker, "Bunun karşılık geldiği sütün tamamı 25 bin ton. Gerek bazı politikacılar, gerek bazı dernek ve meslek kuruluşlarının, 'artık Türkiye süt de ithal ediyor) ifadesi doğru bir ifade değil. İçerdeki süt fiyatlarına zarar verecek bir uygulama da yapmadık, yapmıyoruz, yapmayacağız" diye konuştu.

450 bin baş kurbanlık küçükbaş

Trakya bölgesinde kurbanlık kesimi ile ilgili ihtiyacın tam olarak karşılanabilmesi için bölgeye şap olmayan ülkelerden küçükbaş, büyükbaş hayvan ithalatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Eker, "Dün itibarıyla 450 bin baş koyun için kontrol belgesi alındı. Gerek Avustralya'dan gerek bazı Avrupa ülkelerinden Trakya bölgesine bu hayvanlar gelebiliyor. Şu anda da bir kısmı geldi. 450 bin baş küçükbaş hayvan geldi. İhtiyaca, vatandaşın talebine göre ilave bir ihtiyaç olursa oradan karşılanır" dedi.

Eker, Anadolu'daki diğer besicilerin ürettikleri hayvanların ise Anadolu'da satılacağını, tüketileceğini kaydetti.

Hayvancılığa 1 milyar TL

Et fiyatlarının Kurban Bayramıyla beraber tekrar yükseleceği söyleniyor" sözleri üzerine Eker, "spekülasyon" değerlendirmesinde bulundu.

Hayvancılıkla ilgili projeler hakkında da bilgi veren Bakan Eker, "1 Ağustos tarihinde faizsiz kredi kararnamesi çıkardık, hayvancılıkla ilgili. 2 gün öncesi itibariyle tam tamına 1 milyar TL tutarında faizsiz kredi kullandırıldı. Bunu Türkiye'de hayvancılık yapan 13 bin 500 farklı kişi kullandı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir