Et ve süt ürünleri için de gen bankası istiyor

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük, "Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi Projesi'nin et ve süt ürünleri için de kullanılabilir olması, birçok yarar sağlayacaktır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi Projesi'nin et ve süt ürünleri için de kullanılabilir olmasının birçok yarar sağlayacağını söyledi.

Yörük, Trabzon'da hayata geçirilmesi planlanan projenin çok faydalı olmasının yanı sıra Türkiye'de ilkin gerçekleşmesini de sağlayacağını anlattı.

DNA, doku ve balık spermlerinin korunacağı bankalar kurulacağını kaydeden Yörük, bu sayede üreticilerin genetik açıdan hızlı büyüyen veya iyileştirilmiş örneklere ulaşabileceğini, ayrıca balık hastalıklarının inceleneceğini ve önlenebileceğini dile getirdi.

Proje sayesinde nesli tükenmekte olan bazı hayvan ırklarının da korunacağına dikkati çeken Yörük, şöyle konuştu:

"Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi Projesi'nin et ve süt ürünleri için de kullanılabilir olması, birçok yarar sağlayabilecektir. Etçi ve sütçü hayvanların spermlerine ulaşmak ve suni tohumlamayla bunları uygulamak günümüzde çok yaygın. Gen bankaları ise uzun zamandır dünyada birçok ülkede var olan bir uygulama. Türkiye'de ilk hayvan gen bankası, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde kuruldu. Bu bankada nesli tükenmekte olan 5 tür ve 30 ırka ait 90 bin sperma, embriyo, DNA ve hücre bulunmaktadır. Nesli tükenmekte olanların yanı sıra, sığır, koyun, keçi, at ırklarına sperma, embriyo, DNA ve hücreler de bulunmaktadır."  

Yörük, gen bankalarının sürekliliği ve zenginleştirilmesi amacıyla özel çalışma timi ve politikası oluşturulmasının gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir