Etik kurallardan ödün vermeden kârlılık ve pazar payımız artacak

Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Giray Velioğlu, 2010 yılını şirket olarak çok verimli geçirdiklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Bankaların sigorta poliçesi kesmesi sektörde tartışılırken, en büyük ortağı Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olan Yapı Kredi Sigorta ise bu tartışmanın uzağında kalarak, yeni yılla birlikte acentelerine yeni bir destek paketi oluşturdu.

Yapı Kredi Sigorta, Ağustos 2009'da "Değişim Rüzgârları" ismiyle başlattığı Acente Destek Paketi'ni bu yıl yeni kampanyalarla zenginleştirdi. 'Gökkuşağı' isimli yeni paketle birlikte aynı anda 7 kampanya başlatıldı. Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Doç. Dr. S. Giray Velioğlu,"Şirket olarak 2010 yılında tüm hedeflerimize ulaştık. Etik kurallardan ödün vermeden şirketimizin karlılığını ve pazar payını artıracağız. Yeni kampanyalarımızla önümüzdeki dönemde başarılı çalışmaların devam edeceğini umuyorum" dedi.

Yeni kampanyaları, 2011 hedefleri ve sektörün durumu konusunda DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Giray Velioğlu, şirket açısından 2010 yılının son derece verimli geçtiğini, 2009 yılında başlattıkları "Değişim Rüzgarları" projesiyle geleceğin Yapı Kredi Sigortası'nın temellerini attıklatının altını çizdi.

Sektörün ekonomik kriz etkisinde durgun geçen 2009 senesinin ardından, 2010 yılında yeniden reel olarak büyüdüğünün altını çizen Velioğlu; "Açıklanan son verilere göre (Ekim 2010) hayat dışı sigorta sektörü 9 milyar 609 milyon TL prim üretimine ulaşarak geçtiğimiz yıla göre yüzde 11,75 oranla enflasyonun üzerinde artış gerçekleştirdi. Bu oranın henüz belli olmamakla birlikte 2010 yılı sonunda yüzde 12'ye ulaşması beklenmektedir. Sonuçta reel anlamda küçülme ile sonuçlanan 2009'dan sonra, 2010 yılının yüksek olasılıkla başarıyla tamamlayacağını söyleyebiliriz" dedi.

2010 yılındaki olumlu gelişmeleri sorduğumuz Velioğlu şunları söyledi; "Yaşanan olumlu gelişmelerin başında Hazine Müsteşarlığı'nın sektördeki fiyat rekabetine yönelik olarak uygulamaya aldığı önlemler gelmektedir. Bu düzenlemeler ayrılması gereken karşılık oranları revize edilmesine ve şirketlerin mali yapılarını korumak için fiyat politikalarını yeniden gözden geçirmelerine yol açmıştır. Bundan sonraki süreçte şirketlerin üstlendikleri risklere uygun, aktüeryal fiyatlandırma politikalarına daha çok önem vermeleri ve teknik karlılık oranının istenilen düzeylere gelmesi beklenmektedir.

Avrupa Birliği'ne uyum süreci kapsamında sigortacılık mevzuatının 2009/138/EC sayılı Solvency II direktifine uyumlu hale getirilmesi için şirketimizin de içinde bulunduğu bir grupla çalışmalar yürütülmektedir. Bunun yanında Avrupa Birliği'nin 13 direktifini tek çatı altında toplayan sermaye yeterliliği çalışması sürdürülmektedir. Yasal düzenlemelerin yanı sıra 2010 yılında yürürlüğe giren Zorunlu Doktor Sorumluluk Sigortası ile önemli bir risk kalemi daha teminat altına alınmıştır."

En fazla büyüyen şirketiz

Yapı Kredi Sigorta açısından ise 2010 yılının son derece verimli geçtiğinin altını çizen Velioğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "2009 yılında başlattığımız "Değişim Rüzgarları" projesiyle geleceğin Yapı Kredi Sigortası'nın temellerini attığımızı söyleyebiliriz. Bu doğrultuda devreye alınan karlılık ve uzun vadeli büyüme hedeflerimiz sonucunda Ekim 2010 sonunda yüzde 27 büyüme oranına ulaşarak sektörde ilk 10 arasında en fazla büyüyen şirket olduk. Yeni BT projemizi 1 Kasım 2010 itibariyle hayata geçirdik. Önümüzdeki süreçte de hizmet kalitesi ve etik kurallardan ödün vermeden şirketimizin karlılığını ve pazar payını artırmayı, bu doğrultuda da sektör ilk beşi içerisindeki yerini sağlamlaştırmayı hedeflemekteyiz."

Rekabet farklı alanlara kayacak Sektördeki kârsızlık konusu ve buna yönelik çözüm önerilerini sorduğumuz Giray Velioğlu, geçtiğimiz yıllarda kasko ve sağlık branşları teknik karlılıklarında ciddi oranlarda düşüş görüldüğünü ve prim üretiminin yüksek olduğu bu branşlarda sektörün zarar ettiğinin bilinen bir durum olduğunu ifade ederek "Sektörde son yıllarda yaşanan bu olumsuz tablonun en önemli nedeni yoğun fiyat rekabeti kaynaklı rasyonellikten uzak fiyat politikalarıdır.

Fiyat rekabetinin bu seviyede olmasa bile önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmekle birlikte, dikkatlerin ürün ve hizmet farklılıklarında yoğunlaşmaya başlayacağı öngörülmektedir. Ekonomik kriz etkilerinin de ortadan kalkmasının beklendiği 2011'de, şirketlerin bu yönde politika değişikliğine gidecekleri ve böylelikle önümüzdeki dönemde bu branşlarda sektörün daha karlı bir hale geleceği düşünülmektedir" dedi.

Aktüeryal fiyatlandırma çok önemli Velioğlu, ülkemizdeki sigortalılık oranı, sigorta bilinci ve sektöre olan güvenin arttırılabilmesi için ise şirketlerin uzun vadeli risk yönetim çalışmaları ile teknik fiyatlandırma politikaları izlemeleri, devlet kuruluşlarının ise fiyatlandırma politikalarında denetim ve yaptırım mekanizmaları kurulması konularında düzenlemeler yapmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. "Böylelikle önümüzdeki dönemlerde fiyat rekabeti yerine müşteriye verilen hizmet ve ürün çeşitliliği konuları konuşuluyor olabilecektir"diyen Velioğlu, "Yapı Kredi Sigorta'ya baktığımızda; sağlık branşında sektör liderliğimizi korumakta ve sektörün zarar ettiği bu branşta kâr elde etmekteyiz.

Kasko branşında ise kârlı bir yapıya kavuşmak amacıyla aktüeryal fiyatlandırmaya her zamankinden fazla önem göstererek, ürün ve hizmet kalitesini arttırma ve verimlilik hedefli politikalara odaklanmaktayız" diye konuştu.

Bankalar önemli bir üretim kaynağımız

Sigorta sektörünün en önemli aktörleri olan acentelerin, bankalar ve diğer bazı kesimlerin sigorta satışı yapmamaları yönündeki düşünceleri, günümüzün rekabet koşulları içeriğinde doğal bir tepki olarak karşıladıklarını belirten Giray Velioğlu, "Esasen 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 5. bölümünde kimlerin veya hangi kurumların sigorta aracılığı yapabilecekleri belirtilmektedir. Diğer bir deyişle, kanunda konunun çerçevesi net bir şekilde çizilmiş bulunmaktadır.

Sigorta sektörünün gelişmesi, büyümesi ve yaygınlaştırılmasında özellikle bankalar önemli bir üretim kaynağı olarak görülmektedir. Bu oluşum ülkemizde ve dünyada benzer şekillenmektedir. Hazine'nin 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu çerçevesinde bu konuyu değerlendirerek, sektörün dinamiklerine uyumlu bir yaklaşım sergileyeceği görüşündeyiz"şeklinde konuştu.

Acenteler rengini seçecek

Yapı Kredi Sigorta, 2009 yılında acentelerine güç vermek amacıyla hazırladığı Acente Destek Paketi "Değişim Rüzgârları"nı 2011'in ilk günlerinde‘Gökkuşağı' ismiyle yeniledi ve aynı anda 7 kampanya birden başlattı. Türkiye genelinde 6 ilde, 1.000'i aşkın acenteye eş zamanlı toplantılarla açıklanan yeni kampanyalar acentelerden olumlu tepkiler aldı.

İstanbul, Antalya, İzmir, Adana, Ankara ve Bursa'da 6 Ocak 2011 Perşembe günü, aynı saatte başlayan toplantılarda açıklanan "Gökkuşağı" kampanyalarının sloganı ise "Haydi renklerini seç!" olarak belirlendi. Yeni kampanya paketinde her branş bir renkle temsil ediliyor. Bu yılki pakette sağlık, yuvam, DASK, trafik ve kasko poliçelerindekilerin yanı sıra "10 üzerinden 10 ve Hazine Adası" isimli iki yeni kampanya daha bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir