Etyopya'ya yatırıma 100 milyon dolarlık kredi

Çağlayan, "Etyopya'ya yatırım yapan Türk işadamlarına Eximbank 100 milyon dolar kredi verecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADDİS ABBABA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Etyopya'nın, Afrika ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi kapsamında Türkiye için çok önemli bir ortak olacağını belirtti.  Çağlayan, Etyopya ile ticaret hacminin artırılması ve daha çok Türk iş adamının Etyopya'da yatırım yapması için Türk Eximbank'ının 100 milyon dolarlık kredi vereceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Türk iş adamları için Etyopya hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, ilk kez Türkiye'den bir ticaret bakanının Etyopya'yı ziyaret ettiğini ifade etti. Afrika kıtasının Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, Afrika'nın geçmişte Türkiye tarafından ihmal edilmiş bir kıta olduğunu kaydetti.

2003 yılında Türkiye'nin, tüm Afrika kıtasıyla toplam ticaretinin 5 milyar dolar olduğunu anlatan Çağlayan, son 7 yıl içerisinde ise bu rakamın 3 katından fazla artarak 17 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Çağlayan, Türkiye'nin Afrika'ya ihracatının son yıllarda 2-2,5 milyar dolardan, 9-10 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Afrika'nın Türkiye'nin toplam ihracatındaki payının yüzde 3'lerden yüzde 9-10'lara çıktığını anlatan Çağlayan, "Afrika'nın her yıl 560 milyar dolar civarında bir ithalat hacmi bulunuyor. Bu ithalat rakamında Türkiye'nin payı ise sadece 10 milyar dolar. Bu yeterli değil" dedi.

Etyopya'nın ithalatı içinde Türkiye'nin payı rahatlıkla milyar dolar olabilir

Bizim Afrika stratejimizin temel özelliği, önce geri kalmışlığı ortadan kaldırılmasını sağlayacak her türlü politikayı benimsemek, gerçekleştirmek, bununla birlikte de ticaretimizi mümkün olduğunca geliştirmektir.

6,5 milyar dolarlık buranın toplam ihracatı var. Bizim Etyopya'ya ihracatımız 170 milyon dolar, 43-45 milyon dolar da ithalat yapıyoruz. Etyopya'nın 7 milyar dolarlık ithalatı içinde Türkiye'nin payı rahatlıkla milyar dolar olabilecek kapasiteye sahip, ama biz kendimizi gösterirsek."

Bakan Çağlayan, Etyopya'nın yatırım yapma açısından önemli bir yer olduğunu belirterek, Türk firmalarının Etyopya'da yatırım yapması, Etyopya'yı merkez alarak diğer ülkelere yayılması ve dağıtım kanallarını kullanmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Çağlayan, " Nasıl Brüksel Avrupa'nın başkenti ise Etyopya da Afrika Birliğinin, 53 ülkenin başkenti" dedi.

Eximbank'tan kredi

Etyopya'ya gelirken eli boş gelmediğini ifade eden Çağlayan, "Cebimize bir anlaşma koyarak geldik. Bu anlaşma çerçevesinde Türk ve Etyopyalı iş adamlarının birlikte iş yapabilmeleri için Türk Eximbank'ının 100 milyon dolarlık kredi anlaşmasını yanımda getirdim.

Türk Eximbank'ının düşük faizli ve uzun vadeli kredi anlaşmasını sayın Bakanla imzalayarak, bu kredinin Etyopyalı bir banka aracılığıyla verilmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Çağlayan, sağlanacak iş birlikleriyle Türk iş adamlarının Etyopya'yı bir üs haline getirerek, Etyopya'yı Afrika kıtasındaki diğer ülkelere geçiş için kullanması, Etyopyalı iş adamlarının da Türkiye'yi Asya ve Avrupa pazarlarına açılmak için bir geçiş kapısı olarak değerlendirmesini istediklerini anlattı.

Bakan Çağlayan, "Türk iş adamlarının Etyopya'da yapacağı yatırımlar 1,4 milyar doları buluyor. Bu yatırımlar sayesinde 30 bin Etyopyalıya istihdam sağlanırken burada üretilen ürünler de tüm dünyaya satılacak" dedi.

Etyopya'ya yatırım için gelin

Etyopya Maliye ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Süfyan Ahmed de Türkiye ile Etyopya arasında tarihi bağların bulunduğuna işaret ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle son 7 yılda büyük bir ivme kazandığını belirtti.

Etyopya'nın da Türkiye pazarında daha fazla yer almak için faaliyetlerini artırması gerektiğini belirten Ahmed, Türk yatırımcılarına da "Buyrun gelin problemleri de beraber çözelim. Türk devletini de Etyopya'da yatırım yapmaya davet ediyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir