Euro, ECB hamlesiyle bir anda yükseldi

ECB kararları sonrası euro/dolar paritesi bir ayın zirvesini gördü. Euro/TL ise 3,14'e yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni kararları sonrası euro/dolar paritesi bir ayın zirvesini görürken, euro/TL de 3,13'ün üzerine çıktı. 

ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarının ardından euro, dolar karşısında iki haftanın en yüksek seviyesi olan 1,0817'yi gördü. Euro/TL, 3,14 seviyesine yaklaştı.

Euro dolar karşısında 1.0817'ye yükseldikten sonra saat 15:12 itibariyle yüzde 0.64 primle 1.0673'ten işlem görüyor.

Almanya'nın 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirisi 1 baz puan yükselerek yüzde 0.48'e çıkarken, kararın ardından kısa süreli yükselen Avrupa borsaları daha sonra kazanımlarını geri verdi.

Euro, Türk Lirası karşısında da 3,1133 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi 1 ayın dibinde 

Dolar endeksi de kayıplarını artırarak 92.282 ile bir ayın en düşüğüne yaklaştı. 

Toplantıda enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine dönmesi için gerekli şartları ele aldıklarını belirten Draghi, "Enflasyonu yavaşlatan şartları da değerlendirdik" dedi. 

Kararların enflasyonun hedeflenen orana dönmesi için alındığına işaret eden Draghi, ekonomik görünüm için risklerin aşağı yönlü olduğunu belirtti.

Draghi, kararların toparlanmayı güçlendireceğini de belirtti. ECB'nin fiyat istikrarı için görünümü yakından izleyeceğini ifade eden Merkez Bankası Başkanı, "Varlık alım programı esneklik sağlıyor. Gerektiğinde tüm entrumanları kullanarak harekete geçmeye istekliyiz" diye konuştu.

ECB bugünkü toplantısında gösterge faiz oranını değiştirmezken, mevduat faiz oranını beklendiği gibi düşürdü. Buna göre, gösterge faiz oranı yüzde 0,05 olarak devam ederken, mevduat faiz oranı yüzde -0,20'den yüzde -0,30'a çekildi.