Euro tehlikede değil

Juncker, Euro Bölgesi ülkeleri arasında büyük dengesizliklerin düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup'un Başkanı Jean-Claude Juncker, euronun tehlikede olmadığını ancak, Euro Bölgesi ülkeleri arasında büyük dengesizlikler bulunduğunu ve bunların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Dengesizliklerin yapısal reformlar ile giderilmesi gerektiğini belirten Juncker, aynı zamanda Euro Bölgesi ülkelerinin rekabet güçlerine ilişkin tartışmaların da önümüzdeki birkaç yıl daha yoğun şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Juncker, "Hükümetlerin, rekabet güçlerini kaybetmekte olmaları nedeniyle bazı bütçe krizleri içinde olduklarını farkına varmaya başladıklarını düşünüyorum" diye konuştu.

 

Nowotny, Merkel'e kızdı

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowonty, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Euro olağanüstü zor durumda" şeklindeki açıklamasına öfkelendiğini söyledi.

"Bu açıklama beni öfkelendirdi" diye konuşan Nowotny, "Merkel'in açıklaması para birimi olarak euro ile Euro Bölgesi ülkelerinin bireysel olarak problemlerini birbirinden ayırmıyor. Euro tehlikede değil, bireysel olarak Euro Bölgesi ülkeleri tehlikede" dedi.

Nowotny ayrıca, Portekiz'in ekonomik olarak İrlanda ve Yunanistan ile karşılaştırılamayacağını, ancak piyasaların oynak durumunun bir bulaşma riski olduğu anlamına geldiğini vurgulayarak, "Bulaşma etkisini azaltmak için İrlanda'nın istikrara kavuşturulması önemli" diye konuştu.

Nowotny, Avrupa Merkez Bankası'nın gevşek mali politikaları nedeniyle kendilerini yaşanabilir şartlarla yeniden finanse etmekte zorlanan Euro Bölgesi ülkelerine cezai yaptırımlar uygulanması veya bu ülkelerin bölgeden çıkarılma noktasında olamayacağını söyledi. Euro Bölgesi'nin mali açıdan güçlü ve mali açıdan disiplinsiz ülkeler olarak bölünmesi fikrine karşı çıkan Nowotny, "Bu tuhaf bir karar olur. Euro Bölgesi'ni bölmek, bölgede yer alan herkes için çok negatif sonuçlar yaratır. Bu fikir göz ardı edilmeli" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir