Euro/dolar paritesindeki tepki kalıcı değil

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

EUR/USD paritesi, zayıf gelen ADP istihdam değişiminin ardından 1,09 bölgesine doğru atak yaptı. Dolar endeksi 98,00 düzeyinden tekrar 97,75 seviyesine doğru gevşedi. Dolar endeksinde gevşemenin devam etmesi ve paritede 1,09 bölgesinde tutunma gerçekleştirilmesi durumunda teknik olarak 1,0923 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleşebilir. Ancak veri sonrasında gerçekleşen yukarı yönde tepki hareketinin kalıcı olduğunu söylemek zor. Temmuz ayına ait ADP özel sektör istihdam değişimi piyasada oluşan 215K olan beklentinin altında 185K düzeyinde açıklandı. Normal şartlar altında özel sektör istihdam verisinin Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi için fikir vermesi beklenebilir. Ancak son 1 senelik periyotta iki veri arasındaki korelasyonun zayıfladığını söyleyebiliriz. Buna karşın, Cuma günü 225K piyasa beklentisine sahip Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalması EUR/USD paritesinde 1,09 bölgesinin üzerinde dalgalanmaya neden olabilir. Bununla birlikte beklentinin üzerinde bir veride ise paritede aşağı yönlü oynaklıklar görebiliriz.

Diğer yandan, Bugün açıklanan Euro Bölgesi hizmetler sektörüne ait PMI verileri, yılın üçüncü çeyreğinde de ılımlı toparlanmanın devam ettiğine işaret etti. Temmuz ayı verilerine bakıldığında bu ayın yıldızı İspanya oldu. İspanya, yılın üçüncü çeyreğinde güçlü iş aktiviteleri ve yeni iş yaratma kapasitesinin güçlü seyrinin devam etmesi, işsizlik oranını pozitif yönde etkileyebilecek gücü sağlayabilir. Diğer yandan Fransa (52,0) ve İtalya (52,0) piyasa beklentisine paralel olarak ılımlı görünüm devam etmesini destekledi. Euro Bölgesinin lokomotifi olarak bilinen Almanya özel sektör genişlemesi büyümeye katkı sağlayacak, oldukça umut verici görünüm ortaya koydu.
 
Yunanistan cephesinde ise tekrar borç görünümü piyasalara yansımış durumda. Ancak EUR/USD parite hareketlerine etkisi oldukça zayıf. ECB, yunan bankaları için acil likidite fonunu değiştirmedi. Aynı zamanda, Yunanistan ile Troyka arasında devam eden kurtarma paketine ilişkin müzakerelerin, 20 ağustos tarihinde ECB’ye olan 3.2 milyar € borç ödemesine kadar tamamlanması gerekiyor. Aksi durumda Yunanistan konusu yine gündeme gelebilir. Bu durum şimdi olmasa bile söz konusu tarihlerde paritede aşağı yönlü baskı yaratabilir.
 
EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, günlük grafikte düşüş trendi devam ediyor. Parite, 1,0462 – 1,1466 seviyeleri arasında oluşan Fibo düzeltme seviyelerinden 1,0845’ten yukarı yönde geri dönüş gerçekleştirdi. Ancak, paritenin 1,09 bölgesine doğru yükseliş momentumunu sağlayabilecek kadar güçlü olduğu söylenemez. Dolar endeksi 98,00 seviyesine doğru ilerlemekte iştahlı. Paritenin 1,0845 seviyesi altında fiyatlanması 1,0818 desteğinin ön plana çıkmasına neden olacaktır. Bu destek seviyesi teknik olarak güçlü bir seviye. Başka deyişle paritenin 1.0818 desteğini kırması durumunda aşağı yönlü seyir güçlenebilir. Buna karşın 1,0923 seviyesi üzerinde tutunma gerçekleşmesi, yukarı yön ataklara neden olabilir.
 
Dirençler: 1,0923 / 1,0965 / 1,1020
Destekler: 1,0870 / 1,0845 / 1,0818

t-1.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Bu konularda ilginizi çekebilir