EUR/USD'da trend değişikliği?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atılım MURAT

Fed gelecek hafta tahvil alım programı ile ilgili kararını açıklamış, küresel piyasalar da rahat etmiş olacak. Yatırımcılar yeni bir program açıklanması konusunda hemfikir olsalar da, detaylar hakkında çok fazla belirsizlik var. Dünyanın en büyük yatırım bankası olan Goldman Sachs'ın yaptığı '4 trilyon dolarlık pakete ihtiyaç var' açıklaması heyecan yaratsa da, rakamın pek gerçekçi olmadığı söylenebilir. Eğer Fed bu miktarda bir tahvil alımı açıklarsa; borsa endekslerini, emtia fiyatlarını tutmak güçleşir. Bir program açıklanırsa, bunun maksimum 500 milyar dolar olacağını düşünüyorum. Kapı açık kalabilir.

Piyasa, beklentileri fiyatlara soktu. Dolar geriledi. ABD tahvil faizleri düştü. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası'nın(AMB) 2011 ilk çeyrekte faiz artırımı yapacağı beklentisi ile Euro güçlendi. AMB'nin faiz artırımına gidebileceğini zannetmiyorum. Merkez Bankası, AB ekonomisinin gelecek sene yüzde 1,2 büyümesini beklerken, kısa dönemde nasıl faiz artıracak? Bankanın öngörü konusunda başarılı olduğu da söylenemez. Finansal kriz derinlerde başlamışken, EUR/USD paritesi 1.60 seviyesine yaklaşırken, Haziran 2008'de faizleri artırmışlardı. Aynı hataya tekrar düşerlerse büyük fiyasko olur. AB makro verilerinin son haftalarda beklentilerin üzerinde gelmesi aldatıcı olabilir. 2011'in ilk yarısında ekonomik verilerin yönü aşağıya dönebilir.

Küresel risk iştahının en önemli barometrelerinden birisi olan EUR/USD paritesi ile ilgili bazı noktalar gözüme çarptı. Geçen haftaki yazımda Almanya-ABD 2 yıllık hazine tahvili getiri farkının yükselmeye devam ettiğini, bunun Euro'yu destekleyebileceğini belirtmiştim (korelasyon yüzde 80). Geçen hafta 1.37'ye kadar düşen EUR/USD, bu hafta başında 1.4080'e kadar yükseldi. İki yıllık getiri farkı son 2 gündür düşüyor. Geçen cuma 0.66 baz puan ile son 20 ayın zirvesine çıkan 2 yıllık getiri farkı, son 2 günde 0.60'a geriledi. Faiz farkını bir-iki gün daha takip etmekte fayda var. Bunun dışında; trend değişikliği konusunda oldukça başarılı olan 5-günlük ve 20-günlük ortalamaların durumları da kırılma noktasına doğru ilerliyor. Son 6 aya bakarsak; 5-günlük ortalamanın 20-günlük ortalamanın altına düşmesi veya üzerine çıkması trend değişikliği konusunda bilgi vermiş. Nisan-haziran döneminde 5-günlük ortalama 20-günlük ortalamanın altına düşüyor, ardından EUR/USD'da büyük bir düşüş görülüyor. Daha sonra 5-günlük ortalama, 20 günlük ortalamanın üzerine çıkınca, EUR/USD müthiş bir yükseliş yaşıyor. Eylül-Ekim dönemindeki yükselişi de bu ortalamalar yakalamış. Bugün için; 5-günlük ortalamanın, 20-günlük ortalamaya yaklaştığını görüyoruz. Altına sarkabilir. 'Ciddi bir Dolar rallisi geliyor' demek için erken, ancak bu seviyelerde dikkatli olmak gerekiyor. 1.4166'ya kadar yükselen EUR/USD, 1.43-45 bölgesine de ulaşabilir. Bu bölge için bir ralliyi kovalayacaklar, orta-uzun dönem düşünen yatırımcılar değil, kısa dönemli pozisyon alan momentum oyuncuları olabilir (piyasa profesyonelleri).         

Bu konularda ilginizi çekebilir