Ev ve oto kredisinde en hızlı Muş

Tüketici kredilerinde İstanbul'un ağırlığı hissedilirken konut ve otonun en hızlısı Muş oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Muş, hem taşıt hem de konut kredilerinin son bir yılda en hızlı arttığı il oldu. Konut ve taşıtta batık kredilerini en hızlı arttıran il ise Tunceli oldu. Aynı dönemde toplam tüketici kredilerinde en hızlı artış Hakkari'de yaşandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) FİNTÜRK verilerinden DÜNYA'nın yaptığı hesaplamaya göre toplam tüketici kredileri 6 aylık dönemde 108 milyar 414 milyon TL'ye yükselerek son bir yılda yüzde 26.7, yılbaşından bugüne kadar ise yüzde 16.3 artış kaydetti.

Tüketici kredilerinin yüzde 50'si İstanbul, Ankara ve İzmir tarafından kullanılırken sadece İstanbul'un payı yüzde 30 oldu. İstanbul, 33 milyar 493 milyon TL'lik tüketici kredisi ile 12 milyar 672 milyon TL hacmi olan Ankara'ya bile büyük fark atarken İzmir'de hacim 8.1 milyar TL'de kaldı. Toplam tüketici kredilerinden en düşük pay alan iller ise sırasıyla Bayburt, Kilis ve Bingöl oldu. Toplam tüketici kredilerini son bir yılda en hızlı arttıran il yüzde 50.3'lük artışla Hakkari oldu.

Bu ili Aksaray ve Muş izlerken en düşük artış hızını yakalayan il ise İstanbul oldu. İstanbul'dan sonra ikinci sırayı Gümüşhane alırken bu ili Kırklareli takip etti. Tüketici kredilerinde 17 il ortalamanın altında artış performansı gösterdi.

6 ayda 38, bir yılda 21 ilde taşıt kredisi artış gösterdi

Taşıt kredileri toplamı son bir yıl içinde yüzde 8.5, 6 aylık dönemde sadece binde 3.5 artarken 4 milyar 379 bin TL'de kaldı. İstanbul'un açık farkının çok net görüldüğü taşıt kredilerinde söz konusu il 1 milyar 574 milyon TL'lik taşıt kredisi ile toplam taşıt kredilerinin yüzde 36'sını tek başına yaptı.

Miktar bazında bakıldığında İstanbul'u Ankara izlerken bu ilin taşıt kredisi toplamı 406 milyon 194 bin TL oldu. Taşıt kredisinde en düşük payı Bayburt, Kilis ve Tunceli aldı.

Son bir yıllık dönemde taşıt kredilerini en hızlı arttıran il Muş oldu. Yüzde 37.85 artış hızını yakalayan Muş'u yüzde 32.66'lık hızı ile Bitlis izlerken üçüncü sırada Aksaray var. Taşıtta kredisini en hızlı azaltan il ise Bayburt olurken bu ili Ağrı ve Bartın izledi. Taşıt kredilerinde yıllık bazda sadece 21 il artışı yakaladı.

Yılbaşından bugüne bakıldığında en hızlı il Aksaray olurken bu ili Karaman ve Muş izledi. 6 ayda 38 il oto kredilerini artırırken en hızlı düşürenler de Bayburt, Bartın ve Ağrı oldu.

İllerin taşıtta batık kredi performansı iyileşiyor

Takipteki taşıt kredilerine bakıldığında ise toplam rakam son bir yılda yüzde 9.49, son 6 ayda ise yüzde 17.55 azalırken 417 milyon 751 bin TL'ye geriledi.

Listenin birinci sırasında 160 milyon 598 bin TL ile İstanbul yer alırken bu ilin batık kredisi son altı ayda yüzde 20'den fazla düştü. Takipteki taşıt kredilerinin son 6 ayda daha iyi bir grafik çizdiği görülüyor. 2009 Aralık ayına kadar batık kredi hacmi artarken son 6 ayda azaldığı dikkat çekti. Son bir yılda takipteki taşıt kredilerini en hızlı artıran il Tunceli olurken bu ili Isparta ve Kars izledi. Batıklarını en çok azaltan iller ise Bayburt, Bilecik ve Şırnak olarak sıralandı. Yılbaşından beri sadece 9 ilin taşıtta batık kredileri artarken yıllıkta bu sayı 37.

Konut kredisi her ilde arttı bakiye 11.5 milyar yükseldi

Son bir yıllık dönemde konut kredisi hacmi 11 milyar 522 milyon TL artarken bunun 7 milyar TL'lik kısmı son 6 aylık dönemde yaşandı. Faizlerin düşmesi ve görece daha istikrarlı bir ekonomik ortam konut kredilerinin yükselişini getirirken Haziran 2010 itibariyle konut kredisi hacmi 51 milyar 928 milyon TL'ye çıktı. Bu rakamın da 19.2 milyar TL'sini de İstanbullular kullanırken Ankara'nın hacmi 7.1 milyar TL, İzmir'in hacmi 3.9 milyar TL oldu.

Konut kredisinde her il 2009 Aralık ayı seviyesinin üzerine çıkarken son bir yıllık dönemde taşıtta olduğu gibi konutta da en hızlı artışı yakalayan il Muş oldu. Bu ili Kilis ve Adıyaman izlerken 60 il ortalamanın üzerinde artışı yakaladı.

Konutta en yavaş artışların yakalandığı iller ise Kars, Muğla ve Bingöl oldu. Yılbaşından bugüne illerin performansı nasıl olmuş diye bakıldığında Adıyaman, Karaman ve Kilis öne çıkarken bu defa 54 il ortalamanın üzerinde artışı yakalamış görünüyor.

Konut kredilerinde tahsili gecikmiş alacaklar son bir yılda yüzde 16.3 artarken son 6 ayda yüzde 3.66 azaldı. Son bir yılda en hızlı Tunceli, son 6 ayda ise en hızlı Iğdır tahsili gecikmiş alacaklarını artırırken Bayburt, hem 6 ayda hem de yıllıkta batık kredilerini en hızlı azaltan il oldu.

54 il İhtiyaç kredisinde ortalamanın üzerine çıktı

İhtiyaç kredilerinin hacmi ise yıllık yüzde 31 artarak 49 milyar 77 milyon TL'ye gelirken İstanbul'da rakam 11.9 milyar TL'ye yükseldi. Ankara'da diğer bireysel krediler 4.8 milyar TL düzeyinde olurken ilk üç ilin toplam içindeki payı yüzde 41 oldu.

Konutta olduğu gibi ihtiyaç kredilerinde de her il hacmini artırırken en hızlı il ise Aksaray çıktı. Bu ili Hakkari ve Siirt izlerken; Adıyaman ve Gümüşhane en yavaş artışın olduğu iller olarak öne çıktı. 54 il ihtiyaç kredilerinde ortalamanın üzerinde artışı yakaladı. İhtiyaç kredilerinde de yıllık bazda takipteki alacağın en hızlı arttığı il Tunceli oldu. Sadece Bayburt, İstanbul ve Çankırı'da batıklar azaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir