Evli kadın, bekardan daha çok ayrımcılık görüyor

Dünya Bankası ile Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) 'Ekonomik Katılımın Önündeki Engelleri Kaldırmak' başlıklı raporu yayımlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya Bankası ile Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) 'Ekonomik Katılımın Önündeki Engelleri Kaldırmak' başlığıyla hazırladığı rapora göre evli kadınlar, evli olmayan kadınlara göre, daha fazla hukuki farklılıkla karşılaşıyor.

Kadınlar, İş ve Hukuk Projesi kapsamında hazırlanan raporda, 36 ülke ekonomisinde erkekler ve kadınlar arasındaki hukuki farklılıklar kaldırılmış olmasına rağmen, incelenen 141 ülke ekonomisinden 103'ünde halen, raporun 'kilit göstergelerinin' en az birinde cinsiyete dayalı hukuki farklılıklar uyguladığı ortaya konuldu.

Raporda, 2009 yılının Haziran ayı ile bu yılın Mart ayı arasında, kadınların ekonomik fırsatlarını artırabilecek 41 yasal ve düzenleyici reformun yürürlüğe konulduğu da belirtildi.

Dünya nüfusunun yüzde 49,6'sının kadın olduğuna dikkati çekilen raporda, kayıtlı sektördeki iş gücünün ise sadece yüzde 40,8'inin kadınlardan oluştuğu kaydedildi. Bu farkın ise erkekler ile kadınlar arasındaki hukuki farklılıklarla açıklanabileceği ifade edildi.

Raporda, erkekler ile kadınlar arasındaki hukuki farklılıkların daha büyük olduğu ekonomilerde, ortalama olarak kadınların kayıtlı sektörde iş gücüne katılım oranının daha düşük olduğunun altı çizildi.

Kadınların bir sözleşme imzalayabilme, yurtdışına seyahat edebilme, mülk yönetebilme ile kamu yetkilileri ve özel sektörle etkileşim içine girebilme olanakları gibi etkenlerin ölçüldüğü raporda, tüm ekonomilerde evli kadınların, evli olmayan kadınlara göre, daha fazla hukuki farklılıkla karşılaştığı belirtildi. Raporda ayrıca, 29 ülkede kadınların resmi açıdan 'aile reisi' olarak kabul edilmediği kaydedildi.

Gelir yükseldikçe fark azalıyor

Ortalama olarak, yüksek gelirli ekonomilerde kadınlarla erkekler arasındaki farklılıkların, orta ve düşük gelirli ekonomilere göre daha az olduğu vurgulanan raporda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinin, erkekler ile kadınlar arasındaki hukuki farkların en fazla olduğu bölgeler olduğuna dikkati çekildi. Raporda, bu bölgeleri Güney Asya ve Afrika'nın takip ettiği bildirildi.

Afrika'da yer alan Kenya'nın ise son yıllarda yaptığı düzenlemelerle dikkati çektiği belirtilen raporda, bu ülkenin son iki yıl içerisinde küresel olarak en fazla cinsiyet eşitliği reformunun yapıldığı ülke olduğu ifade edildi. Bölgesel olarak cinsiyet eşitliğindeki en fazla iyileşmenin ise Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi ile Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde gerçekleştiği bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir