Eximbank tersanelere çözüm getiremedi

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan başkanlığındaki heyet, Tuzla'da gemi inşa sanayicileriyle bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

"Düşük faizlerle 12  yılı aşan vadelerle kredi verebiliyoruz fakat teminat şartımız var" diyen Kaplan'a, sanayiciler "Bizim en büyük sıkıntımız teminat bulamamak" diyerek tersaneler için farklı çözümler istedi.
 
İSTANBUL - GİSBİR ile Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, sektördeki firma yöneticilerini Türk Eximbank üst yönetimiyle Tuzla'da bir araya getirdi. Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan başkanlığındaki heyet, bir sunum gerçekleştirmesinin ardından katlımcıların sorularını yanıtladı. Bir saati aşan toplantıda katılımcılar mutsuz ayrıldı. Çünkü banka teminatı olmayana kredi de yok. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ile Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin organizasyonuyla Tuzla'da düzenlenen toplantıda, sektörün finansman sorunlarına çözüm arandı. Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Genel Müdür Yardımcıları Alaaddin Metin, Mesut Gürsoy ve Cenan Aykut katılımcılara ihracat kredileri ve ülke kredileriyle ilgili bilgiler verdi. Eximbank'ın artık çok daha yüksek miktarlarda kredi vermeye başladığını vurgulayan Kaplan, "İhracatçıya daha güçlü krediler vermek için çalışıyoruz. Fakat bu dünden bugüne olmuyor, bunun için 3-4 yıla daha ihtiyacımız var. Geçen yıl kullandırdığımız kredi tutarı 11 milyar dolara yaklaştı" dedi. Eximbank'ın gemi yapımı için uzun vadede düşük faizle kredi verme imkanı olduğunu ifade eden Kaplan, 1990 yılından buyana gemi inşa sanayisine 350 milyon dolarlık bir kredi verdiklerini açıkladı.
 
Dünya Bankası yeni bir kredi açabilir
 
Dünya Bankası'nın gemi inşaya yönelik açtığı EFIL olarak adlandırılan 350 milyon dolarlık kredinin 96 milyon dolarının sektöre kullanıldırıldığını söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy da, sektör genişlemesi ile makine imalatı gibi sanayicileri de bu kapsama alarak tahsis edilen bütün kredilerin kullandırıldığını kaydetti. 2013 yılı sonuna doğru Dünya Bankası'nın yeni bir kredi tahsis etmesinin gündemde olduğunun altını çizen Gürsoy, bu kredilerin yine Eximbank'a tahsis edileceğini ve cazip faizlerle ticari bankalar üzerinden kullandırılacağını açıkladı.
 
'Elimizde gemi kaldı'
 
Geminin değerinin yüzde 80'i oranında kredi verebildiklerini söyleyen Hayrettin Kaplan, gemi inşa süresi dışında 12 yıla kadar kredi verildiğini ve faiz oranın libor artı 3.75 olarak hesaplandığını kaydetti. Kaplan, "Kredi vermek için devlet veya banka garantisi veya teminat mektubu istiyoruz. Bankamız, teminat mektubu almadığı kredilerde sorun yaşadı. Bugün bu tür projeler bizim problemli kredileri oluşturuyor. Yönetim kurulu bir karar alarak artık teminat mektubu olmadan kredi kullanıldırılmasını yasaklandı. Bu şekilde gemi inşadan da problemli bir kredimiz var. Kriz olunca alıcı sözleşmeyi iptal ettirdi. Ticari banka da biz de sorun yaşadık ve elimizde tamamlanmamış bir gemi kaldı. Muhtemelen hurda olarak satmamız gerekecek" açıklamasını yaptı. 
 
Mektup olmadan kredi yok
 
Tersanecilerin, "Bizim zaten en büyük sıkıntımız teminat mektubu bulamamak. Mektup bulsak bankalardan da kredi alabiliyoruz. Gemi inşa için farklı çözümler üretilmeli" isteğine cevap veren Hayrettin Kaplan "Bu bir siyasi karardır. Türkiye OECD üyesi bir ülke ve biz de banka olarak bunların koydukları kurallara uymalıyız. Maliyetlerimizin altında kredi vermemiz mümkün değil. Bizim faiz oranlarımız bankalardan daha düşük. Fakat her ülke için belirlenen bir risk kredisi var. Bunu da kredilerde uygulamak zorundayız" diye konuştu. Kaplan, "Yurtdışı bankalardan garanti veya sigorta sağlayabilirsek projeleri kredilendirebiliyoruz. Sigorta kanalını da yeni keşfettik. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi.
 
Rusya Türkiye'den 25 tanker almak istiyor
 
Ülke kredilerinden sorumlu, Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin, Rusya'nın 300 milyon euro değerinde Türkiye'den 25 tanker talebi olduğunu belirterek "Biz bu gemileri Türkiye'de inşa ettirmek istiyoruz, finansmanı sağlar mısınız dediler. Sberbank ile Türkiye'nin Rusya'ya ihracatını ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmak için 1 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştık. Bu kapsamda gemilerin kredilendirilmesi için projenin detaylarını görüşüyoruz" diyerek tersanelere müjde verdi.