Eximbank, ülke kredilerini arttırma çalışması yapıyor

Ülke kredilerindeki artışın üretimi ve ihracatı artıracağına işaret eden Bakan Tüzmen, Irak'ın 200 milyon dolarlık borcunu da ödeyeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türk Eximbank'ın ülke kredilerini arttırma çalışması yaptığını belirten Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Eximbank'ın ülke kredilerini artırmasının ülkede üretimi ve ihracatı artıracağını bildirdi.

Tüzmen, Irak'ın ihracatçıların 200 milyon dolarlık alacaklarını ödeyeceğini de duyurdu.

Bakan Kürşad Tüzmen, yaptığı açıklamada Eximbank'ın 2009 yılında 300 milyon dolar nakdi ve gayrı nakdi ülke kredisi kullandıracağını ifade etti. Tüzmen, "Şimdi Türk Eximbank ülke kredilerini arttırma çalışması yapıyor. Dış talebi arttırmak için Eximbank kredi paketi hazırlıyoruz. Ülke kredilerinin arttırılması çalışması son halini alınca bunu kamuoyuna açıklayacağız. Bu kredilerin kullanımı konusunda daha verimli nasıl bir çalışma yürüteceğimizi belirleyeceğiz" dedi.

Eximbank'ın ülke kredilerini arttırmasının çok olumlu etkiler yaratacağına inandığını kaydeden Bakan Tüzmen, görüşlerini şöyle açıkladı:

"Yaşanan kriz ortamında Eximbank kredisiyle yeni pazarlara girersek, kriz sonrasında bu pazarlarda kalıcı hale geliriz. Geçmişte buna benzer uygulamalar yaptık ve başarılı olduk. Orta Asya Türk cumhuriyetlerine zamanında Eximbank kredileriyle girdik, şimdi bu pazarlardaki yerimizi o zaman verilen Eximbank kredilerine borçluyuz. Şimdi daha geniş bir paketle hareket etmek talep yaratmak istiyoruz. Eximbank'ın ülke kredilerini arttırması kredisi uygun görülen ülkeye yönelik ihracatı da arttıracaktır. O ülkelerdeki müteahhitlik projelerini Türk firmalarının almasını sağlayacaktır. Bu da Türkiye'deki çarkların dönmesine, fabrikaların çalışmasına katkı yapacaktır. İhracat için üretimi artıracaktır. Bunun sonucunda şu anda en büyük sıkıntımız olan istihdama olumlu katkı yapacaktır.

Kısacası Eximbank'ın ülke kredilerini arttırması üretimi ve ihracatı artırır. Bu da ekonomimizin, sanayicimizin istediği bir durumdur. Bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz."

Irak, borçlarını ödeyecek

Eximbank'ın Irak'a yönelik de kredi açacağını ifade eden Bakan Tüzmen, 23-24 Mart tarihlerinde Bağdat'ta Iraklı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde bu konunun da gündeme geldiğini, Irak'a verilmesi düşünülen Eximbank kredisinin Irak Maliye Bakanlığı'nın garantisinde olacağını bildirdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk ihracatçılarının Irak'tan alacakları ile ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile birlikte yaptığımız Irak ziyaretinde Türk firmalarının Irak'tan alacakları konusunu da gündeme getirdik. Türk firmalarının Irak'tan iki yüz milyon dolar civarında bir alacağı var. Buna petrol ürünleri alacakları da dahildir. Irak makamları bu alacakları en kısa sürede ödeyeceklerini belirttiler. Irak bu alacakları ödeyince 1990 yılı öncesine ait borç ve garanti mektuplarının tasfiyesi görüşmelerine de başlanacak. Bu konularda görüş birliğine vardık."