Eximbank'tan Tunus'a 500 milyon dolar kredi

Türk Eximbank Tunus'a 500 milyon dolarlık kredi desteği sağlarken, TOKİ de ülkedeki yeni konut projelerinde görev alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TUNUS - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Eximbank'ının Tunus'a 500 milyon dolarlık kredi desteği sağlayacağını belirterek, Tunus'lu kardeşlerimiz, Tunus'ta yapacakları yatırımlarda Türkiye'den alacakları makine-techizat için 10 yıl ve üzerinde vadeyle kredi imkanına sahip olacaklar" dedi.
Çağlayan, Tunuslu işadamlarının yine Türkiye'den karşılayacakları tüketim malı taleplerinde de 2 yıla kadar vadeli kredi desteği alabileceğini dile getirdi.
Bakan Çağlayan, "Türkiye-Tunus İş Forumu" açılışında yaptığı konuşmada, Tunus halkının, Yasemin Devrimiyle açılan yolda bir yandan demokratik zenginlikleri yaşarken bir yandan da serbest piyasa kurallarının hakim olduğu, yabancı yatırımcıların haklarının korunduğu bir ekonomik yapıya kavuşacaklarını belirtti.
Türkiye'nin bu noktada Tunus halkının yanında olacağını söyleyen Çağlayan, Türk ve Tunus halklarının ortak geçmişlerine değindi.
Çağlayan, Şubat ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu'nun, Mart ayında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunus'u ziyaret edeceklerini belirtti.
"İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi yetersiz"
İki ülke arasındaki 1,1 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yetersiz olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Tunus'un 43, Türkiye'nin 375 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip olduğunu anımsattı.
Çağlayan, "Buna karşı dış ticaret hacmimiz sadece 1,1 milyar dolar. Bu, bizim dostluğumuzu, kardeşliğimizi simgelemekten uzak bir rakam" diye konuştu.
Krediyi daha da artırmaya hazırız
Türk Eximbank'ının Tunus'a 500 milyon dolarlık kredi açtığına dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:
"500 milyon dolarlık Türk Eximbank kredisi sizlere hayırlı olsun. Gerekirse bu krediyi daha da artırmaya hazırız. Çok düşük faizlerle, 10 yıla kadar vadeyle Tunus'ta yatırım yapacak olan kardeşlerimize büyük bir destek vereceğiz. Tunus'lu kardeşlerimiz, Tunus'ta yapacakları yatırımlarda Türkiye'den alacakları makine-techizat için 10 yıl ve üzerinde vadeyle kredi imkanına sahip olacaklar. Yine Türkiye'den karşılayacakları tüketim malı taleplerinde 2 yıla kadar vadeli kredi desteği alabilecekler."
TOKİ deneyimini Tunus'a aktaracak
Çağlayan, Tunus Başbakanı Hammadi Jebali'nin Tunus vatandaşlarına yönelik konut projelerine öncelik vereceklerini söylediğini aktararak, TOKİ'nin deneyimlerini Tunuslu kuruluşlara aktaracağını bildirdi.
Çağlayan, Başbakanlık'taki görüşme sonrası Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohamed Lamine Chakhri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Riad Bettaieb ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
TİKA'nın Tunus'ta şube açması ve TİKA vasıtasıyla teknik, eğitim, tarım, hayvancılık ve kalkınma alanlarında iki ülke işbirliğinin geliştirilmesi için çalıştıklarını vurgulayan Çağlayan, TOKİ aracılığıyla da iki ülke arasında konut alanında işbirliği yapılacağını belirtti.
TOKİ'nin bu konudaki tecrübe ve birikimlerini Tunuslu ilgili kuruluşlara aktaracağına işaret eden Çağlayan, "Tunus Başbakanı, bu dönemde Tunus vatandaşlarına yönelik konut projelerine öncelik vereceklerini ifade etti. Bu alanda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi. Öncelikle teknik bir işbirliği esas olacak" diye konuştu.
Tunus'ta Ortak Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarına da değinen Çağlayan, bu konudaki teknik bilgi ve tecrübelerin de Tunuslular'la paylaşacaklarını aktardı. Bakan Çağlayan, "Burada yatırım yapacak yatırımcılara bürokratik engellerin olmadığı, planlı alanların verileceği özel bir bölge yapılacak. Bu bölgede Türk ve Tunuslu yatırımcıların birlikte veya ayrı ayrı yatırım yapma imkanı doğdu" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir