”Eylem başarıyla gerçekleşti”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, 'çalışmama hakkını kullanma' eyleminde katılımın memnuniyet verici düzeyde olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, işçi ve memur konfederasyonlarının yaptığı, "Çalışmama hakkını kullanma" eyleminin yurt çapında başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
Kumlu, "TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla işçi ve memur konfederasyonlarının düzenlediği, "Çalışmama hakkını kullanma" eylemini değerlendirerek, şunları kaydetti:
"İşçi ve memur konfederasyonlarının kararıyla gerçekleştirilen 'çalışmama hakkını kullanma' eylemi, valiliklerden, bürokratlardan ve işverenlerden gelen baskı ve tehditlere rağmen yurt çapında başarıyla gerçekleştirilmiştir. TÜRK-İŞ, il ve bölge temsilciliklerinden gelen bilgiler, eyleme TÜRK-İŞ açısından katılımın memnuniyet verici düzeyde ve yüksek olduğunu göstermiştir. Tüm bölgelerde ve bir çok ilimizde eylem, çalışmama hakkını kullanan memurlar ve işçiler ile emek ve meslek örgütlerinin katılımıyla bir miting havasında gerçekleştirilmiş, meydanları dolduran on binlerce kişi TEKEL işçilerine destek vermiştir."
Mustafa Kumlu, başarıyla gerçekleştirilen eylem dolayısıyla TÜRK-İŞ'e bağlı sendikalara, bölge ve il temsilciliklerine, diğer işçi ve memur konfederasyonlarına, emek ve meslek örgütlerine, hoşgörüsü dolayısıyla da Türk halkına teşekkür etti.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, "TÜRK-İŞ, hükümetten bu eylemin mesajını iyi almasını ve gereğini yerine getirmesini istemekte, TEKEL işçilerinin sorununun bir an önce çözülmesinin, toplumsal vicdan açısından gereğine işaret etmektedir" ifadesini kullandı.
İstanbul'da da eylemciler Saraçhane Meydanı'nda toplandı
İşçi ve memur konfederasyonları tarafından TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla gerçekleştirilen, "Çalışmama hakkını kullanma" eylemine katılan çalışanlar, Eminönü, Edirnekapı ve Aksaray'dan yürüyerek Saraçhane Meydanı'nda toplandı.
Burada konfederasyonlar adına ortak açıklamayı okuyan TÜRK-İŞ İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, TEKEL işçisinin yaklaşık 2 aydan beri demokratik direnme hakkını kullandığını, düzensiz, örgütsüz, belirsiz ve düşük ücretli bir çalışma statüsü olan 4-C'ye karşı çıktığını söyledi.
Büyükkucak, Hükümetin sosyal politikalarını da eleştirerek, şöyle devam etti:
"TEKEL işçisi lütuf beklemiyor, merhamet dilenmiyor, sadaka istemiyor, hakkı olmayan bir şey talep etmiyor. TEKEL işçisi hakkını tüyü bitmemiş yetimler için de istiyor. TEKEL işçisi, 'kölelik düzeni olan 4-C'nin içine girmeyeceğim, kimseyi de bu cendereye sokmayın' diyor. TEKEL işçisi, güvenceli, kadrolu ve örgütlü çalışmak, evine insan onuruna yakışır bir biçimde ekmek götürmek derdinde. Sosyal sorumluluk taşıyan her siyasal iktidara düşen işçileri tehdit etmek değil, bu taleplere kulak vermektir. Başbakanı, başta TEKEL işçilerinin talepleri olmak üzere işçilerin, emek örgütlerinin taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz."
Çelebi, Erdoğan'ı sorunları çözmeye davet etti
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de sözün bittiği yere gelindiğini ve emeğe yönelik yapılan saldırıların mağdurları olarak hep beraber mücadele ettiklerini belirterek, bu mücadelenin yalnız TEKEL işçilerinin değil, tüm emekçilerin ve emekten yana olanların mücadelesi olduğunu kaydetti.
Çelebi, 4-C ne kadar revize edilirse edilsin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "TEKEL işçilerinin talep ettiği norm kadro kabul edilmedikçe, 4-C'yi kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.
4-C'yi "C-4 olarak iade ettiklerini" de söyleyen Çelebi, işçi sınıfının 4-C'yi kabul etmeyeceğini ve bugün de uyarı görevlerini yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Çelebi, İktidarı ve Başbakanı, başta TEKEL işçileri olmak üzere sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki sorunları çözmeye davet ettiklerini dile getirdi.
Eyleme, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, KESK ve TÜRKİYE KAMU-SEN'e üye sendikaların temsilcileri ve üyelerinin yanı sıra, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, aralarında CHP, DSP, ÖDP, İP, BDP, EMEP, TKP'nin de yer aldığı bazı siyasi partiler, Türkiye Yazarlar Sendikası, Halk Evleri ile bazı sanatçılar ve öğrenciler de destek verdi. 
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz ile İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in eşi Şule Perinçek de eyleme katıldı.    
Eyleme destek veren Çarşı Grubu'nun, "Gaz vermiyoruz, gaz almıyoruz, TEKEL işçilerini destekliyoruz" yazılı dövizleri dikkat çekti.
Bu konularda ilginizi çekebilir