Eylemleri artırmaya çalışacaklar

İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Kır, bölücü terör örgütünün 4-5 kişilik küçük gruplar halinde, riski az, nispeten kolay hedeflere saldırılar düzenlediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır, "Bölücü terör örgütünün kamuoyu ve tabanı üzerinde yeterli etkiyi sağladığını, süreci kontrol ettiğini ve inisiyatifin kendisinde olduğu imajını oluşturduğunu değerlendirdiği ana kadar, eylemlerini artırarak devam ettirmeye çalışacağı kıymetlendirilmektedir." dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tümgeneral Kır, terörle mücadelenin çok zor bir mücadele şekli olduğunu, sabır, metanet, tecrübe, dayanışma  ve her şeyden önemlisi kararlılık istediğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Terörle Mücadele ve Mükemmeliyet Merkezi'nin yayımladığı 01-31 Mayıs 2010 dönemini kapsayan aylık terör raporunda, tüm dünyada toplam 850 terör olayının meydana geldiğini ve bu raporda bin 305 kişinin yaşamını yitirdiğinin yer aldığını belirten Kır, "Tüm dünyada olduğu gibi terör ülkemizin gündeminde de önemli yer işgal etmektedir. Son dönemde terör olaylarında artış olduğu gözlenmektedir" dedi.

Kır, son 4 ayla ilgili verileri değerlendirerek, şunları kaydetti:

"Bu dönemin en belirgin olaylarından birisi 20 Mayıs 2010 tarihinde, istihbarat kaynakları tarafından büyük bir grubun Irak'ın kuzeyinden yurt içine doğru hareket halinde olduğu ve sınıra yakın bir karakol ya da üs bölgesine saldırıda bulunacağı bilgisi üzerine Hakurk bölgesinde icra edilen hava harekatıdır. Bu olayda öncelikle alınan istihbarat uygun bir şekilde değerlendirilmiş ve yapılan hava operasyonu ile bölücü terör örgütüne büyük kayıplar verdirilmiştir. Elde edilen bilgilerden bölücü terör örgütünün bu operasyonda 100'ün üzerinde kayıp verdiği anlaşılmıştır. Mart ayı başından bugüne kadar geçen 3,5 aylık süre içerisinde sağ olarak ele geçen teröristler hariç olmak üzere toplam 30 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Yine bu dönemde Hakurk bölgesinde icra edilen hava harekatı neticesinde de terör örgütünün kayıplarının 100'ün üzerinde olduğu dikkate alınırsa, örgütün bu dönemde de verdiği kayıp sayısının 130 civarında olduğu anlaşılmaktadır. Son günlerde basında yer alan bazı haberler de bu sonucu teyit etmektedir."

Kır, aynı süre zarfında, toplam 43 personelin şehit olduğunu, ayrıca bu dönemde teslim olan terörist sayısının da 60 olduğunu bildirdi.

Kır, bu dönemde 45 adet el yapımı mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP/EYM) kullanma, 31 adet taciz ve 17 adet silahlı saldırı olmak üzere toplam 93 terör olayı meydana geldiğini de belirtti.

Terör örgütünün kendine göre sözde "eylemsizlik süreci" olarak isimlendirdiği 01 Haziran 2010 tarihine kadarki dönemde, eylem profilini düşük tuttuğunu kamuoyuna göstermeye çalıştığını anlatan Kır, terör örgütünün daha çok EYP/EYM tipi, riski az eylemleri ön plana çıkardığını kaydetti.

Terör örgütünün 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren Güneydoğu dışındaki bölgelere de eylemlerini yayma girişimi gayreti içine girdiğini kaydeden Kır, "Ancak, uzun süre hareketsiz kalan teröristler gevşeme ve dağınıklık göstermiş, örgütten kaçışlarda artış meydana gelmesi ve özellikle kendilerini muhatap olarak kabul ettirme isteklerine dayanarak 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren eylemlerini artırarak, Güneydoğu dışındaki bölgelere de yayma gayreti içine girmiştir" dedi.

Örgütünün yeni dönemde izlediği strateji

Örgütün yeni dönemde izlediği strateji hakkında da açıklamalarda bulunan Kır, şöyle konuştu:

"Bu süreçte, bölücü terör örgütünün 4-5 kişilik küçük gruplar halinde, riski az, nispeten kolay hedeflere saldırılar düzenlediği, EYP/EYM'leri yoğun olarak kullandığı ve uzaktan taciz eylemlerine ağırlık verdiği görülmektedir. Kalabalık gruplar yerine, küçük gruplarla ve daha geniş bir bölgede hareket etme düşüncesinin temelinde, yok olmama ve varlığını devam ettirebilme endişesi yatmaktadır. Bölücü terör örgütünün bu dönemdeki amacına, silahlı eylem ve terör faaliyetlerini Türkiye'nin geneline yaymak, ülkenin tamamının güvensiz olduğu algısını yaratmak, eylem ve saldırıları ile toplumu etnik temele dayalı çatışma ve kaos ortamına sürüklemek olduğu değerlendirilmektedir. Bu çerçevede bölücü terör örgütü, güvenlik güçlerini ve sivil halkı hedef alan silahlı eylemler ve halkı provoke edici faaliyetlerle, yaşanan süreci doğrudan etkileme gücü olduğunu kamuoyuna göstermeye ve kendisinin muhatap alınmasının gerektiği mesajını vermeye çalıştığı gözlemlenmektedir.

Bölücü terör örgütünün kamuoyu ve tabanı üzerinde yeterli etkiyi sağladığını, süreci kontrol ettiğini ve inisiyatifin kendisinde olduğu imajını oluşturduğunu değerlendirdiği ana kadar, eylemlerini artırarak devam ettirmeye çalışacağı kıymetlendirilmektedir."

Terör örgütünün en fazla çekindiği hususun örgütten kaçışlar olduğuna dikkati çeken Kır, 2009 yılında terör örgütünden kaçan terörist miktarının 545 olduğunun tespit edildiğini, 2010 yılının ilk beş ayı içinde ise şu ana kadar 148 teröristin örgütten kaçtığının belirlendiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir