F-16'lar 'köylüleri vurdu' iddiası

Dün geceki hava operasyonunda F-16'ların kaçakçılık yapan köylüleri vurduğu iddia edildi. Şırnak Valiliği olayda 35 kişinin öldüğünü doğruladı. Genelkurmay ise vurulan yerin, örgüt kamplarının konuşlu olduğu bölge olduğu görüşünde. İnceleme sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Türk jetleri dün gece Irak sınırında PKK'nın terör yuvalarına yönelik hava operasyonu gerçekleştirdi. Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin sınır kesiminde yoğunlaşan bombardımanda 35 kişi öldü. Genelkurmay Başkanlığı ise yaptığı açıklamada, vurulan bölgede sivil yerleşim bulunmadığı, aksine terör örgütü kamplarının konuşlu olduğu kaydedildi.

Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirilen 3 cenaze, buradan da Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Ağır yaralanan M. Ali Tosun ve Serhat Ürek adlı iki kişinin de hastanede tedavi altına alındığı ifade edildi.

Olay araştırılıyor

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Irak sınırında 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir olay yaşandığını ve tüm yönleriyle araştırıldığını bildirdi.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan yaptığı açıklamada, olayın nasıl olduğu konusunda kesin bir bilginin olmadığını belirterek, "Sadece 20'nin üzerinde kişinin öldüğü yönünde bilgi var. Konuyla ilgili valilikte kriz merkezi oluşturuldu. Olay yerine savcı ve kolluk birimleri gönderildi. Olay tüm detayıyla araştırılıyor" dedi.

Bu arada Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman, "30'dan fazla cesedimiz var, hepsi yanmış durumda, bu insanların bu bölgede kaçakçılık yaptığını da devlet biliyordu, böyle bir olay kabul edilemez. Havadan vuruldular" dedi.

Örgüt kamplarının konuşlu olduğu bölge vuruldu

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ta köylülerin F-16 ateşiyle vurulduğu yönündeki iddialara bir yazılı açıklamayla yanıt verdi. Alınan istihbarat üzerine terör örgütünün kamplarına yakın bölgede bir operasyon gerçekleştirildiğini bildiren Genelkurmay, olayla ilgili inceleme başlatıldığını kaydetti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesi harekatı, TBMM tarafından 17 Ekim 2007 tarihinde kendisine verilen ve birer yıllık sürelerle yenilenen yetki gereği sürdürülmektedir.

Terör örgütü elebaşılarının son dönemde verdikleri kayıplar için gruplara misilleme talimatı verdikleri ve bu doğrultuda özellikle sınır ötesinde Sinat-Haftanin’e takviye maksadıyla çok sayıda terörist gönderildiği bilgisi alınmıştır.

Çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat ve yapılan teknik analizler sonucunda, içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu terörist grupların bölgede bir araya geldikleri ve sınır hattındaki karakol ve üs bölgelerimize yönelik saldırı hazırlığı içinde oldukları anlaşılmış ve ilgili birlikler ikaz edilmiştir.

Geçmişte bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılarda, teröristlerin, kullandığı ağır silah, cephane ve patlayıcıları yük hayvanları ile Irak’tan getirerek sınırdan içeri soktukları, teslim olan terörist ifadelerinden bilinmektedir.

Bölücü terör örgütü mensuplarının, Irak Kuzeyinden gelerek hududumuza yakın karakol ve üs bölgelerimize eylem yapacağına dair istihbaratın artması üzerine, keşif ve gözetleme gayretleri sınır boylarında artırılmıştır. Bu kapsamda, 28 Aralık 2011 günü saat 18.39’da, Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu İnsansız Hava Aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir. 

Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır.

Olayın meydana geldiği yer, bölücü terör örgütünün ana kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir.

Olay hakkında idari ve adli inceleme ve işlemler devam etmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir