Facebook, kadınların başarı hikayesini anlatıyor

Facebook, 12 kadının başarı hikayesini yayınladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, yaklaşan Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 12 kadının başarı hikayesini yayınladı. 

Facebook'tan yapılan açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün, kadınların başarılarının gündeme getirildiği, dünyada eşitliğin nasıl daha fazla olabileceğine dikkat çekilen bir gün olduğu belirtildi. 

ABD'den Kenya'ya kadar dünyanın dört bir yanından hem kendi camialarında hem de global ölçekte etkili olan kadınların hikayelerine yer verilen Facebook'un "hikayeler" sayfasında, 12 kadının başarı hikayesi yayınlandı. 

Samantha Cristoforetti (İtalya), Azmat Khan (ABD), Masih Alinejad (İran), Her Voice (Kenya) ve Mavis Mendonca (Hindistan), bu kadınlar arasında yer aldı.  

Dikkat çeken hikâyelerden bazıları şöyle:

Samantha Cristoforetti (İtalya): 2009 yılında Avrupa Uzay Ajansı tarafından 8.000 astronot arasından seçilen Cristoforetti, uzaya gitme şansını yakalayan ilk İtalyan kadın. Cristoforetti, uzay istasyonunda uçuş mühendisi olarak çalışıyor ve deneyimlerini Facebook üzerinden paylaşıyor.

Azmat Khan (ABD): Şu anda BuzzFeed News’da çalışan araştırmacı gazeteci Azmat Khan, dünyanın dört bir yanından eşitsizliğe dair, duyulmamış hikâyelere ışık tutuyor. Michigan’ın Grand Rapids bölgesinde, az sayıda Müslüman’dan biri olarak büyüyen Khan, Facebook gruplarını insanlarla iletişime geçmek için kullanıyor. Kendisi şu anda Afganistan’da ve deneyimlerini Facebook üzerinden dünyayla paylaşıyor.

Masih Alinejad (İran): 7 yaşından bu yana türban takmaya zorlanan İranlı gazeteci Masih Alinejad, bir gün meclisten haber bildirirken türbanından çıkan birkaç saç teli nedeniyle az kalsın saldırıya uğruyordu. 2014 yılında My Stealthy Freedom (Benim Gizli Özgürlüğüm) isimli bir kampanya başlatarak türban takmadığı bir fotoğrafını yayınladı. Benzer fotoğraflar gelmeye başlayınca bir Facebook sayfası kuran Alinejad, hayatlarını riske atma pahasına türbansız resimlerini paylaşan pek çok kadını bir araya getirdi.

Her Voice (Kenya): Kenya’nın Nairobi şehrinde bir grup kadın tarafından kurulan bir organizasyon olan Her Voice (Kadının Sesi), cinsiyet temelli şiddete karşı savaşırken bu nedenle mağdur olan kadınlara destek sağlıyor. Organizasyon, Facebook’ta #MyDressMyChoice (Benim Elbisem, Benim Seçimim) isimli bir kampanya başlattı ve buna ek olarak meclise dilekçe vermelerinin ardından kanunun olumlu yönde değişmesinde önemli rol oynadı.

Mavis Mendonca (Hindistan): Mavis Mendonca, Win Bangalore Back (Bangalore’u Geri Kazanalım) isimli, Temmuz 2014’te Hindistan’daki yerel bir özel okulda 6 yaşındaki bir kız çocuğunun tecavüze uğramasının ardından oluşturulan Facebook grubunun kurucu ortaklarından biri. Grup, kadınlara karşı haksızlığın ve şiddetin kabul edilmediğini gösteren, şehrin emniyet müdürüyle işbirliği yaparak bu doğrultuda aksiyon alınmasına yardımcı olan bir oluşum.

Dünya Kadınlar Günü’ne özel hikâyelerin tamamı, görsellerle birlikte Facebook Stories International Women’s Day albümünde yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir