Faiz kararı doları nasıl etkiler?

Dolar/TL bu sabah yatay seyrediyor piyasa PPK toplantısına odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yılsonu nedeniyle işlem hacimleri oldukça daralan piyasa Fed'in geçen haftaki faiz artırımı ardından bugün açıklanacak PPK kararına odaklandı.  TCMB'nin koridorun alt bandı ile politika faizinde artırıma gitmesi bekleniyor. Dolar/TL, güne 2.9120 seviyelerinde başladı.

Bir bankacı, "Politika faizinde 50 baz puan ve koridorun alt bandında da artış beklentisi var. TCMB'nin faiz artırmaması ya da beklentinin altında bir artırıma gitmesi halinde kredibilitesi sorgulanacaktır. Bir yandan da politik sorunlar devam ediyor dolayısıyla TL varlıklarda satış eğilimi görülebilir. Diğer taraftan TCMB'nin sadece ne kadar faiz artırdığı değil, piyasayı hangi faizden ne kadar fonlayacağı önemli. Dolayısıyla kararın bizi nasıl bir yola sokacağı hemen değil asıl birkaç gün içinde daha net olarak anlaşılacaktır" dedi.

Bir bankanın döviz masası müdürü ise "TCMB'nin beklendiği gibi faiz artırımına gitmesi dolar/TL'de aşağı harekete neden olacaktır. Piyasa zaten politika faizinde 50 baz puan, alt bantta 25 baz puan civarında bir artışı fiyatlamış durumda, dolayısıyla böyle bir artırım halinde etki sınırlı olacaktır. Daha fazla bir artış ise dolar/TL'yi 2.89 seviyesine götürebilir" dedi.