Faizin düşmesinden devlet para kazanır

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Faizin yüzde 4'e inmesi hem enflasyonda düşüşü sağlayacak hem esnafın rahat kredi kullanmasının önü açılacak hem de tüketiciye yansıyacak. Dolayısıyla devlet bu işten para kazanacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÇORUM - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın Halkbank'tan kullanacağı kredilerin faizinin düşürülmesine ilişkin, "Faizin yüzde 4'e inmesi hem enflasyonda düşüşü sağlayacak hem esnafın rahat kredi kullanmasının önü açılacak hem de tüketiciye yansıyacak. Dolayısıyla devlet bu işten para kazanacak" dedi.

Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin esnafa yaklaşımının önemli olduğunu belirterek, "Dün sayın Başbakan açıkladı. Bir yıllık kredilerin faizi yüzde 4'e, bir yıldan fazlası da yüzde 5'e düşürüldü. Bu, Cumhuriyet döneminin en düşük faizi" diye konuştu.

Faiz oranlarının yüzde 59'dan yüzde 37'ye kadar gerilediğini, son indirimle çok önemli bir noktaya gelindiğini vurgulayan Palandöken, şöyle devam etti:

"Faizin yüzde 4'e inmesi hem enflasyonda düşüşü sağlayacak hem esnafın rahat kredi kullanmasının önü açılacak hem de tüketiciye yansıyacak. Dolayısıyla devlet bu işten para kazanacak. Bir suretle devlete olan sosyal güvenlik primi, vergi borcu gibi ödemeleri de esnaf, kredi aldıkça yatıracak, borçlarını ödeyecek. Dolayısıyla bir döngü sağlanacak. Bu açıdan sayın Başbakan'ın yapmış olduğu faiz indirimiyle ilgili açıklamayı çok olumlu buluyorum."

Palandöken, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 145 bin esnaf dükkanı bulunduğunu dile getirerek, "Bu süreç, iç piyasanın canlanması, piyasadaki hareketliliğin artması, çeşitlerin bollaşması açısından çok önemli" ifadelerini kullandı.

Esnafın eş durumuyla ilgili problemlerinin de çözüldüğünü anımsatan Palandöken, "Önceki süreçte eş durumuyla ilgili kredi alan esnafın problemleri vardı. Bir torba yasada o da kaldırıldı. Esnafın eşinin rızasını almadan kredilere ulaşma imkanı var. Bu kefillerde daha önemliydi. Çünkü insanlar kefil olmak istiyor ama mülk eşinin. 'Ben kefil olsam hanım razı olmaz' diyordu. Ortadan bahaneler kalktı" dedi.

Esnafın "vergi barışı" beklentisi

Bendevi Palandöken, son dönemde varlık barışının gündemde olduğunu, esnafın bunun yanında vergi barışını da istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Varlık vergisindeki barış süreciyle ilgili esnaf sanatkarın da beklentileri var. Bugüne kadar yaklaşık Cumhuriyet döneminin en büyük vergi barışının sağlanmasıyla devlet önemli bir gelir elde etti. Tahmin ediyorum ki bu süreç içerisinde taahhüt edip de ödeyemeyenlerin borçları da neredeyse 2 kat yükseldi. Bunun için bu süreçte bir daha esnafa şans tanınmalı."