Faizler düşerse bankalar kazanacak

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Ekonomi açısından ikinci altı ay ilk 6 aya göre daha iyi geçecek. Fakat düşen kar marjları nedeniyle para kazanmak ikinci altı ayda daha zor olabilir” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası ECB’nin faiz indiriminin ardından şimdi TCMB’den bir faiz indirimi beklenirken bu adımların iç piyasada talebi canlandırmasını bekleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Ekonomi açısından ikinci 6 ay ilk 6 aya göre daha iyi geçecek. Fakat düşen kar marjlarından dolayı bankaların karlılığı daha sıkıntılı geçebilir. Bankacılıkta para kazanmak ikinci 6 ayda daha zor olabilir” dedi. 

Tunceli'de gerçekleştirilen Garanti Anadolu Sohbeti sonrası finans muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ilk 6 ayda KOBİ kredilerinin yüzde 20 artışla tüketici kredilerden daha hızlı büyüdüğüne işaret etti. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ikinci yarıda talebin daha da canlanmasını beklediğini söyledi. Karadere, “KOBİ kredilerinin bu sene yüzde 18-20 civarında artacağını tahmin etmiştik. Şu andaki verilere göre biraz üzerine çıkabilir. Çünkü ikinci 6 ayda iç piyasa talebinde son yurt dışı gelişmelere bağlı olarak bir miktar daha fazla talep canlanması bekliyorum. Öte yandan Avrupa’da ECB’nin faiz düşürmesinden sonra Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere belli bir fon akışı olacaktır. Bu her dönem olmuştur. Biraz likidite bolluğunun yaşandığı dönemlerde bir kere borçlanma güdüsü artar. Bu hep böyledir. İç piyasa talebi artar. İkincisi Merkez Bankası’nın yeni bir toplantısı olacak. Yeni faiz indirimi bekliyoruz. MB ilk yaptığı 0.5’den biraz daha fazla indirim yapabilir” diye konuştu. 

Faiz düşerken, ekonomi de mutlaka büyümeli 

Karadere, faiz düşüşünün bankacılık sektörüne olan etkisini ise şöyle yorumladı: “Faiz düşüşü bankaların kâr marjını ilk etapta düşürüyor gibi görünse de uzun vadede büyümeye olan katkıyla bu bankalar için sürümden kazanmak gibi bir şey olacak. Faiz düşerken ekonomi de büyümezse bankalar için tehlikeli olur. Bu nedenle ekonomi açısından ikinci 6 ayın ilk 6 aya göre daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Bankacılık sektörü için ise düşen kâr marjları nedeniyle tam tersi olacak. Düşen kar marjlarından dolayı bankaların karlılığı daha sıkıntılı geçebilir. Bankacılıkta para kazanmak ikinci altı ayda daha zor olabilir” 

İkinci yarıda zorlanan sektörler olabilir 

İkinci 6 ayın ekstra problemler çıkmazsa ilk 6 aya göre daha iyi geçeceğini düşünen Karadere, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak her dönemde nispeten iyi olan ya da nispeten kötü olan sektörler çıkabilir. Türkiye’de 4.3’lük büyüme açıklandı ama bunun 2.7’si ihracattan geldi. Bu ne demek? Türkiye’de ihracatçı firmaların lehine bir 6 ay geçti. İnşaat ve inşaat yan sanayi gibi iç piyasaya yönelik satış yapan şirketler ve otomotiv bayilerinde ciddi zorlanma oldu.. Ama otomotiv sektörü çok ciddi ihracat yapabildiği için parlak geçirdi. Doğal olarak İkinci altı ayda da zorlanan sektörler olacak. Ama bu Türkiye’nin ekonomisinin kötü gideceği anlamına gelmez. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde öyle bir tablo ortaya çıkabilir ki her şeyi yeni baştan konuşabiliriz. Riskler her zaman var. Aynı şartların devam etmesi halinde ikinci yarının daha iyi gideceğini düşünüyorum.”

485 müşterimiz kuraklıktan etkilenecek 

KOBİ kredilerinde %23 büyüyecek Bu yıl içerisinde kış mevsiminin yani 2013 Ekimi ile 2014 Şubat ayı arasında beklenenden az yağışın gerçekleşmesi nedeniyle kışlık ekimlerde Türkiye genelinde yüzde 15 civarında rekolte kaybı bekleniyor. Nafiz Karadere, konuya yönelik şunları söyledi: “Bankamız sıkıntı yaşaması muhtemel bölge ve çiftçi sayılarını tespit etmiştir. Bölgeler bazında çiftçilerin kredi geri ödemelerinin yoğun olacağı dönemleri ve ektikleri ürünleri belirleyerek, tahsilat dönemleri öncesinde kuraklık sonucunda ödeme sıkıntısına düşmemeleri için çiftçi bazında kredi yapılandırmaları konusunda gerekli tedbirleri almayı planlıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda hasat dönemi sonunda İç Anadolu Bölgesi %21 rekolte kaybı ile kuraklıktan en çok etkilenen bölge olacağı tahmin ediliyor. Bu bölgede yaptığımız araştırmalar neticesinde buğday ürünü için kredi verdiğimiz ve kuraklıktan etkilenebileceğini tahmin ettiğimiz 485 müşterimiz mevcut. Bu müşterilerin toplam riski 10 milyon TL olup, Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında 4 milyon TLlik geri ödeme tutarı bulunuyor. Henüz vadesi gelmemiş kredilerle ilgili müşterilerimize birebir iletişime geçip, ilçe ve köy bazında değerlendirme yapılarak gerçek anlamda kuraklık yaşayan (aralarında kendi sulama sistemleri olanlar olabilir) çiftçi sayısı şubelerimiz tarafından tespit ediliyor. Ödeme zorluğu çekeceği tespit ettiğimiz müşterilerimize de gerekli ödeme kolaylığı sağlanacaktır.”

KOBİ kredilerinde %23 büyüyecek

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, geçen yıl yüzde 27 oranında artış gösteren tüketici kredilerinin bu yıl ilk 6 ayda yüzde 18 oranında büyüdüğüne dikkat çekerken, KOBİ kredilerinin ise aynı dönemde yüzde 20 arttığını ifade etti. Karadere, KOBİ kredi artışının sektör genelinde yıllık bazda yüzde 20’ler civarında, Garanti Bankası özelinde ise yüzde 22-23’ler seviyesinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir