Faizlerde değişiklik beklenmiyor

TCMB'nin yıl sonuna kadar faiz koridorunda ve politika faizinde değişiklik yapması beklenmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB'nin 23 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirileceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ve yıl sonuna kadar politika faizi, gecelik borçlanma ve borç verme oranları ile TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını sabit tutması bekleniyor.

Reuters'ın 12 banka ve aracı kurum ekonomisti ile yaptığı ankete göre bu ay hiçbir kurum politika faizinde değişiklik beklemezken, bir kurum borçalma faizinde 50 baz puan artırım, iki kurum ise TL cinsi zorunlu karşılıklarda indirim olabileceği görüşünde.

Merkez Bankası 20 Ekim'de gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75, borçlanma faiz oranını yüzde 5'te sabit tutarken; borç verme faiz oranını yüzde 9'dan yüzde 12.5'e yükseltmişti.

TCMB Ekim ayı PPK metninde, bir önceki metinde yer alan önümüzdeki dönemde küresel piyasalardaki sorunların derinleşmesi ve yurtiçi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılabileceği görüşüne ise yer vermemişti.

TCMB bu kararlarının ardından 26 Ekim'de enflasyon raporu ile enflasyon öngörüsünün orta noktasını 2011 için yüzde 6.9'dan yüzde 8.3'e yükseltip, 2012 için orta noktayı yüzde 5.2 olarak korurken, son çeyrekte parasal koşullarda belirgin sıkılaştırma öngördü.

TCMB 27 Ekim'de ise vadesiz ve 6 aya kadar vadede Türk Lirası cinsi zorunlu karşılık oranlarını aşağı çekerken, TL cinsi zorunlu karşılığın döviz cinsinden tutulabilecek kısmını yüzde 20'den yüzde 40'a çıkardı.

TCMB'den yapılan açıklamada zorunlu karşılık oranlarının azaltılması ile piyasaya yaklaşık 11 milyar Türk lirası likidite kalıcı olarak sağlanacağı belirtilirken, yüzde 12.6 olan ağırlıklı ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 10.5 seviyesine gerilemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir