Fantastik Türk dizisi Bulgaristan'da çekiliyor

Dizinin yönetmeni Serdar Akar çekimlerine Ağustos ayında başlayacakları yeni Balkan dizilerinin iki yıl süreceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov, Bulgaristan'da ilk kez bir Türk dize filmi çekecek Prodüktör ve Yönetmen Muharrem Gülmez ile Yönetmen ve Senarist Serdar Akar'ı Bulgar sinema çevreleri ile buluşturdu. Gülmez ve Akar, başkent Sofya'daki "New Boyana Film" stüdyolarında çekmeyi planladıkları "Biniciler" adlı dizi ile ilgili bilgi vererek, casting çalışmalarını halen sürdürdüklerini belirttiler.

Gülmez, "Bir köprü kurmak gerekiyorsa, bu köprünün en güzel temellerini sinemacılar atar" diyerek, "Tam 78 bölümlük bir dizinin çekimini planlıyoruz. Bulgaristan'daki doğal ve stüdyo imkanları bizi çok cezbetti" diye konuştu. Bulgaristan'ın Türkiye'ye çok yakın komşu olduğunu belirten Gülmez, şunları söyledi: "Ülkemiz bize yetmedi. Artık o kadar çok üretim yapıyoruz ki hem eleman hem de ekipman konusunda sıkıntı çekmeye başladık. Komşularımıza gelmeye karar verdik. İhtiyacınız olunca komşunuza gidersiniz ya. Biz de Bulgaristan'a gelmeye karar verdik, burada iyi bir iş çıkartacağımıza ummuyorum."

Gülmez, çekimlerin tamamının Bulgaristan'da olacağı filme Türkiye'den 10-15 aktörün katılacağını, kadronun yüzde 50'sinden fazlasının Bulgar aktörlerden oluşacağını belirtti.

Dizilerin gerçekçiliği

Muharrem Gülmez, ülkede popüler olan Türk dizilerinde çizilen tabloların gerçekçiliğini merak eden Bulgar gazetecilerin sorusunu yanıtlarken, "Diziler dramatik birer belgeseldir" dedi. Dizilerin gerçekle örtüşme derecesini anlatmaya çalışan Gülmez, şöyle konuştu: "Bu (diziler) Türkiye'yi anlatan dramalar değil, insanları, aileleri anlatan dramalardır. Seyrettiğim Türk dizilerinde, 'işte sahillerimiz ne kadar güzel, politikamız çok güçlü' diye bir şey duymadım. Bizde genelde aşk hikayeleri işlenir."

Çekimler Ağustos'ta başlayacak

Yönetmen ve senarist Akar da film konusunda teknik bilgi vererek, "Ağustos'ta başlayacak çekimler iki yıl sürecek" dedi. Casting çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Akar, "Fantastik ögeler içeren film tarih öncesi bir dönemde geçiyor ama özünde yine insan var" diye konuştu. Bulgaristan'da film çekimi için iyi bir altyapı bulduklarını belirten Akar, şöyle konuştu: "New Boyana Film stüdyolarının Müdürü David Varod bizim için çok şey yaptı. Buranın kapılarını bizim için açtı. Bu stüdyolarda çok iyi işler yapılabilir diye düşünüyorum. Artık kendimize ev aramaya başladık. İki yıl burada çalışacağız, ama hiç de yabancılık çekmiyoruz."

Kültür Bakanı Raşidov

Türk sinemacıları Bulgar meslektaşları ile buluşturan Bulgaristan Kültür Bakanı Raşidov, ikili dostluk ve kültürel köprüleri kurmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Bulgaristan Türkiye ilişkileri asla bu kadar iyi olmamıştır" dedi. Türk sinemasının Hollywood ve Bollywod'dan sonra dünyanın üçüncü büyük sineması olduğunu vurgulayan Raşidov, "en büyük hayallerimden biri yakında Sofya'da genç Türk sinemasını tanıtmak üzere son yıllarda yapılan başarılı Türk filmlerini içeren bir festival düzenlemektir" diye konuştu.

Raşidov, önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Bulgar-Türk ortak film yapımları için bir sözleşme imzalayacağını belirterek, "Böylece ortak yapımlara her iki ülkeden finansman sağlayabileceğiz" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir