Fas'ın en yaşlı adamı 4 kral gördü

Fas'ta 122 yaşındaki Mahcub dede, bu yaşta futbola olan tutkusuyla görenleri şaşırtıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZAKORA- Fas'ın en yaşlı adamı olarak bilinen 122 yaşındaki Mahcub es-Seri'nin futbola olan tutkusu görenleri şaşırtıyor. 

Fas'ın güney doğu kentlerinden Zakora ilinin 36 km uzağındaki Tenzulan köyünde yaşayan,122 yaşındaki Seri, ülkede oynan futbol müsabakalarını izliyor, çevresinde bulunanlara maçları yorumluyor.  

Futbol müsabakalarını izlemek için Marakeş ve el-Beyda kentlerine gittiğini belirten yaşlı adam, Fas Milli Futbol Takımı'nı çok beğendiğini, İspanya'nın Barcelona ve Real Madrid takımlarının hayranı olduğunu dile getirdi. 

Mahcub dede, futbola çok düşkün olduğunu bir örnekle şöyle anlattı: 

"Bir gün eşeğimle, kendi köy futbol takımımız ile Menafis arasındaki müsabakayı izlemek için maçın oynanacağı yere gittim. Maçın heyecanına kendimi kaptırınca eşeğimin kaçtığını farketmedim." 

"Doktora hiç gitmedi" 

10 çocuğu, 68 torunu olan 1892 doğumlu Mahcub Seri'nin hayatı boyunca doktora hiç gitmediği hatta hemşire dahi görmediği ifade edildi. 

 Hafızası yerinde olan Seri, köyünde olan bitenleri dün gibi hatırlıyor hatta köyünde daha önce bulunan Yahudi kökenli tüccar komşularının isimlerini sayıyor. 

Seri, taş ve çamurdan yapılmış bir evde, 70 yaşındaki oğlu ile yaşıyor.  

Fransız işgalini, Kral I.Hasan, Kral V.Muhammad, Kral II.Hasan ve Kral VI.Muhammed dönemlerini gören Seri, ilerlemiş yaşına rağmen tarım işlerinde oğluna yardım ediyor. 

Her sabah kahvaltıda süt  ve çorba içtiğini, hurma yediğini vurgulayan Seri, camiye giderek Kur'an-ı Kerim-i ezberlemeye çalıştığını kaydediyor. 

İlerlemiş yaşına rağmen hacca gidemeyen Seri, köyünde "Hacı" lakabı ile anılıyor. Köyünde her hafta kurulan semt pazarına sürekli giden Seri'nin, alış-verişe gelen köylü ve akrabalarıyla sohbet ettiği belirtiliyor. 

 Fransız işgali döneminde (1912-1956) 'muhaliflerle birlikte hareket ettiği gerekçesi' ile tutuklandığını ve 10 yıl boyunca amelelik yaptığını dile getiren Mahcub dede, son olarak AA muhabirine, "Ahirete göçmeden önce bu dünyada kimseye kötülük yapmayın, kimsenin hakkını yemeyin ve doğruluktan ayrılmayın" şeklinde tavsiyede bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir
Fas