Fatih Birol, IEA İcra Direktörü oldu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğü'ne Fatih Birol getirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu 7 Haziran 2014’te dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan İstanbul 3. Havalimanı’nı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

Öte yandan Başbakan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğü'ne Fatih Birol'un getirildiğini de bu toplantıda açıkladı.

Davutoğlu konuşmasının sonunda, Fatih Birol'un Uluslararası  Enerji Ajansı İcra Direktörlüğü'ne oy birliği ile seçildiğini belirterek, "Kendisini kutluyorum" dedi.

Tüm ülkelerin desteğini aldı

Enerji alanında dünyanın önde gelen kuruluşu olan Paris'te  yerleşik Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğüne Dr.Fatih Birol, üye 29 ülke arasında sağlanan oydaşma ile seçildi. 

Dr. Birol, Ajans tarihinde tüm ülkelerin desteğiyle seçilen ilk İcra  Direktörü oldu. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"1995 yılından bu yana Uluslararası Enerji Ajansı'nda çalışmakta olan Dr. Birol, son 9 yıldır Ajans'ın Başekonomistliği görevini yürütmüştür. Küresel enerji piyasalarına yönelik analiz ve öngörüleriyle enerji alanında en güvenilir ve yol gösterici kaynak olarak kabul edilen "Dünya Enerji Görünümü"nün hazırlanmasından sorumlu olan Dr. Birol, bu çalışmalarıyla birçok ülkeden ödül ve nişanlar almıştır. 

Dr. Birol'un bu göreve tüm UEA üyesi ülkelerin güçlü desteğiyle  seçilmesi, kendisinin sahip olduğu uzmanlık ve bilgi birikiminin yanısıra, ülkemizin küresel ve bölgesel enerji alanlarındaki önemli rolüne de işaret etmektedir. Ülkemiz, Dr. Birol'un İcra Direktörlüğünü deruhte edeceği UEA'nın çalışma ve faaliyetlerine aktif şekilde katkı sağlamaya devam edecektir."

 

94111.jpg

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’la birlikte basın toplantısı düzenledi. Yeni havalimanının ilk bölümünün 29 Ekim 2017’de açılacağını söyleyen Davutoğlu, “Topografik olarak en doğru alanın seçildiğini düşünüyoruz. Bu alana 5 milyon ağaç dikilecek” dedi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

"İstanbul için en doğru alanın seçildiğini söyleyebiliriz. Doğallıktan uzaklaşan maden aktiviteleri dolayısıyla bozulmuş zeminin de bu vesileyle düzeltilmesi de mümkün olabilecek. Burada bir çevre duyarlılığı sözkonusu. 

"Burası bir orman alanının havaalanına dönüşümü değil topoğrafyası bozulmuş alanın tekrar eski niteliğine dönüşmesi. Zemin belli bir güze kavuşturulacak ve en elverişli coğrafyada sağlam bir altyapıya kavuşturulmuş dünyanın en büyük projesi hayata geçirilecek."

30 bin istihdam oluşacak bu alan ve faaliyet çerçevesinde. İşletme aşamasına geçildiğinde 120 bin istihdam oluşacak. Bölgenin dokusu, ağaç alanları ve yaşayan orman alanından en ufak bir eksiklik olmayacak. 600 bin ağaçla ilgili işlem yapılması gerekebilir ama 5 milyon ağaç dikilecek bu alana."

"Dünyanın en büyük terminal binası olacak. Terminallerin taksilerle aprona, pistlere bağlantılarını arkadaşlar aktardı. Bu herhalde dünyada örnek gösterilen bir proje olarak hak ettiği yeri alacak. 2017’ni 29 Ekim’in de dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı tamamlandığında şölen havasında bunu açacağız. İkinci fazın da tamamlanması için gerekli talimat ve tavsiyelerde bulunduk."

Soru&Cevap:

Döviz kurlarındaki artışın mega projelerde maliyeti artırdığı görüşü var?

Bunu da ele aldık. Böyle bir göz geçirmeye ihtiyaç yok. Bütün bu planlamalar avro bazında yapıldı. Firmalarımız da herhangi bir sıkıntı olamdığını, kurda yaşanan oynamaların da işi etkilemediğini söylediler

'Henüz ilan edilen bir isim yok'

Yeni havalimanının adı ne olacak? Atatürk Havalimanı ne olarak kullanılacak?

Havalimanının adı gibi ilan edilen bir isim yok. Bunlar istişare edilir, İstanbul’a yakışır bir isim olur ama öncelikli olan projenin dünyaya takdime dilmesi. Yeditepe Roma’da da vardır, İstanbul’un yeditepesi gibi değil. Doğal çevrenin korunması asli görevimizdir. Ama dünyanın en büyük havalimanının bu dokuyu bozmadan yapılması bizim gelecek nesillere taahhüdümüz.  
Atatürk Havalimanı ise daha küçük ölçekli ve özel inişler için tanzim edilebilir bir alan ya da yeşil alanan dönüştürülebilir gibi düşüncemiz var. Ama bunlar istişare edilir.

29 Ekim 2017 dediniz. Daha erken olması ihtimali var mı?

Şu andaki hedef tarih 29 Ekim 2017. Burada önemli olan bir tarih verip sadece o tarihe ulaşma hedefi değil, zemininin sağlamlaştırılarak nihai 4. Faz bittiğinde bu şehre hizmet edecek bir yapının oluşması. Öne çekilebilirse tabi firmalar çalışacak.  

Bu konularda ilginizi çekebilir