Faturabanklara dikkat!

Yetkililer, faturabankların çoğunluğunun ruhsatsız olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALANYA - Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ ve Telekom yetkilileri, vatandaşları, "faturabank" adı altında faaliyet gösteren iş yerlerine fatura yatırmamaları konusunda uyardı. Yetkililer, buralara para yatıran çok sayıda kişinin mağdur olduğunu söyledi.

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AKEDAŞ) Alanya İşletme Müdürü İbrahim Şirin, faturabank adı altında faaliyet gösteren işyerlerine elektrik faturası yatıran çok sayıda kişinin mağdur olduğunu, bu nedenle kendilerinin de sıkıntı yaşadığını bildirdi. Faturabankların, bankalarla özel bir anlaşma yaparak faaliyet göstermesi gerektiğini, ancak Alanya'daki faturabankların büyük çoğunluğunun bankalarla bir bağlantısı olmadığını vurgulayan Şirin, "Bu işyerleri sizden aldıkları paralarI bankalara elden yatırıyorlar. Yani herhangi biri sizin adınıza faturayı bankaya yatırmış gibi oluyor. Çoğu zaman da yatırmıyorlar ya da geç yatırıyorlar. Bu yüzden çok sayıda kişinin elektriği kesiliyor" dedi.

Faturabanklara yatırılan ve ödenmeyen faturalardan kendilerinin hiç bir sorumluluğu olmadığının altını çizen Şirin, faturabankların hiç birisinin AKEDAŞ'la bir anlaşmasının olmadığını bildirdi. Şirin, Alanya'da AKEDAŞ'ın tahsilat büroları bulunduğunu söyleyerek, şunları söyledi:

"Bizim tahsilat bürolarımız resmidir. Burada kurumumuzun resmi elemanları görev yapar. Bunun dışındaki yerlerle anlaşmamız yoktur. Bu nedenle vatandaşlarımız paralarını ya bizim tahsilat bürolarımıza, ya doğrudan bankalara ya da postaneye yatırsınlar. Diğer yerlere yatırılan paraların ödenme garantisi yoktur."

Antalya'da bazı faturabankların vatandaşın parasını topladıktan sonra kapandığını ve sahiplerinin kaybolduğunu anlatan Şirin, her zaman bu tür yerlerde risk bulunduğunu, çok sayıda vatandaşın bu tür yerlere yatırdıkları para yüzünden mağdur olduklarını kaydetti. Şirin, "Alanya'da faturabank olarak çalışan 20'den fazla iş yeri olduğunu duyuyoruz. Bunların kurumumuzla anlaşması yoktur. Buralara yatırılan faturalardan kurumumuz kesinlikle sorumlu değildir" dedi.

Alanya Belediyesi Zabıta Müdürü Ali Yenilap, Alanya'da bankayla resmi anlaşması bulunan 2 faturabank bulunduğunu ve bunların da kendilerinden ruhsatlı olduğunu söyledi. Faturabank olarak faaliyet gösteren işyerleriyle ilgili kendilerine de şikayetler geldiğini anlatan Yenialp, faturabank ya da başka isimler altında faaliyet gösteren ve fatura tahsilatı yapan, ancak ruhsatı bulunmayan işyerlerine sıkı denetim başlatacaklarını kaydetti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir