Favori LLC, Mogadişu Havalimanı’nı işletecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çağlar BAKIR

TEKİRDAĞ - Somali’nin başkenti Mogadişu’daki Aden Abdulle Uluslararası Havalimanı’nın işletmesini 15 yıl süreyle Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren Çetin Group ve Kardeşler Yapı’nın kurduğu Favori LLC şirketi aldı. Havalimanının yönetimini, 15 Eylül’de Güney Afrikalı “SKA” şirketinden devraldıklarını belirten Favori LLC Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Yap İşlet Devret modeliyle hayata geçirilecek projenin süresinin 15 yıl olduğunu söyledi. 

Sıcak çatışmaların yaşandığı bölgede 2012’denbu yana THY’nin ve havalimanının güvenliğini sağladıklarını belirten Ahmet Çetin, bu süreçte havalimanında ileriye dönük bir çalışma yapılmadığını farketmiş. Çerkezköy’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kardeşler Yapı’nın sahibi Süleyman Kozuva ile Favori LLC Şirketini kurarak Aden Abdulle Uluslararası Havalimanı yapım ve işletme işine talip olmuş. Yıllık cirosu 5 milyar dolar olan bir olan şirketten havaalanı işletmesini almanın kolay olmadığını vurgulayan Çetin, şantaj ve tehditlerle birlikte karalama kampanyası yürütüldüğünü söyledi. 
Havaalanını daha modern bir görünüme kavuşturmak için inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Çetin, günlük 15-20 olan uçak kapasitesini 90’a, yolcu kapasitesini ise 5 bine çıkaracaklarını kaydetti. 

“Sırada Sudan var”

Ahmet Çetin, 15 yılın sonrasında sözleşmenin yenilenebileceğini belirterek, “Bu süre içinde Mogadişu’ya başka bir havaalanı gerekirse onu da biz yapacağız. Havaalanında VİP, dış hatlar ve iç hatlar ayrımı yapılacak, gece inişleri ve 24 saat hizmet verilerek uluslararası liman tescili de gerçekleştirilecek” dedi. Yurtdışında Türk bayrağını dalgalandırmaya devam edeceklerinin altını çizen Ahmet Çetin, “Somali’den sonra Sudan’da da bazı projeleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Şu an bir ekibimiz risk analizi için o bölgede. Yine ilk olarak havaalanının güvenliğini alacağız ve daha sonra da işletmeciliği için gerekli atılımlarda bulunacağız. Libya, Pakistan ve Afganistan da yatırım yapmayı düşündüğümüz ülkelerin başında geliyor. Önümüzdeki yıllarda ismimizi tüm Ortadoğu ve Afrika Ülkelerine altın harfler ile yazacağız” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir