Fed bankaları bir kez daha testten geçirecek

Fed, bankaların krize dayanıklıklarını ölçmek için üçüncü kez stres testi uygulayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed), büyük bankaların ekonomi sıkıntılı döneme girdiğinde buna dayanıp dayanamayacağına karar vermek için bankalara üçüncü stres testi uygulayacak.

Fed, 31 büyük bankanın, kayıplara direnmek için yeterli sermayeye sahip olduklarını garanti etmek amacıyla derin resesyona karşı kredi portföylerini test edeceğini açıkladı. Bankalar ayrıca Avrupa'da piyasa şokuna karşı da test edilecek.

Testin parametrelerinin sadece ABD'de değil, aynı zamanda küresel ekonomide önemli düşüşü yansıtacağını belirten Fed, testin ekonominin görünümünü temsil etmediğini, bankaların, ekonominin derin bir sıkıntılı dönemin ve finansal piyasa şokunun üstesinden gelip gelmeyeceğini göstererek sermaye yeterliliklerini daha şeffaflaştırmayı amaçladığını kaydetti.

Fed'in Mayıs 2009'da yaptığı ilk teste 19 büyük banka katılmış, test sonuçları 10 bankanın 75 milyar dolar sermayeye ihtiyacı olduğunu ortaya koymuştu.

Bankalar, gerekli enformasyonu 9 Ocak'a kadar Fed'e sunacak.

Fed'in, 19 büyük bankanın son stres testi sonuçlarını Mart ayı sonuna kadar açıklaması bekleniyor.

Fed'in, Avrupa'nın borç krizinin finansal piyasaları dalgalandırması ve ekonominin büyümesinde risk oluşturması nedeniyle ABD bankacılık sistemine güveni desteklemek için üçüncü stres testini yapmayı kararlaştırdığı belirtiliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir