Fed, piyasa ihtiyaçlarına göre faizi ayarlayacak

Banka, faiz oranlarının 'uzunca bir süre' rekor düşük seviyelerde tutulacağı sözünün değişmez bir süre olmadığına işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Mart ayı toplantı tutanaklarında, faiz oranlarının "uzunca bir süre" rekor düşük seviyelerde tutulacağı sözünün değişmez bir süre olmadığına işaret eden Amerikan Merkez Bankası (Fed), bunun zamanlamasının ekonominin gücüne bağlı olduğunu hatırlattı.

Fed'in faiz kararının alındığı Açık Piyasa Kurulu'nun (FOMC) 16 Marttaki toplantı tutanaklarına göre, bazı yetkililer, düşük faiz oranlarının borsalarda veya diğer varlıklarda yeni spekülatif bir balonu beslememesine emin olunması ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

Bazı yetkililer de Fed'in faiz oranlarını "uzunca bir süre" düşük tutacağı sözünde bulunmasının değişmez bir süre olacağı anlamını taşımadığını, bunun ekonominin gücüne bağlı olduğu olduğunu ifade etti. 

Birçok ekonomist, Fed'in faiz oranlarını "uzunca bir süre" düşük tutacağını açıklamasının ardından bu sürenin yaklaşık altı ay olacağı yorumunda bulunmuştu.

Fed yetkilileri, toplantıda, verilen sözün, ekonomi önemli ölçüde toparlanma işaretleri gösterirse Fed'in faiz oranlarını artırmasına engel olmadığını, bir yandan da ekonomi kötüye giderse sözün bir süre daha uzatılabileceğini tartıştılar.

Fed üyeleri, riskleri erken aşamalarında saptamaya yardımcı olması açısından finansal piyasaların ve kuruluşların yakından takip edilmesinin önemine işaret etti.

Fed, yüzde 0-0,25 aralığında tuttuğu gösterge faiz oranını 16 Aralık 2008 tarihinden bu yana değiştirmedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir