Fed: Tahvil alımını gözden geçirmek için erken

ABD Merkez Bankası, toparlanma işaretlerine rağmen ekonominin desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası (Fed), 14 Aralık'ta yaptığı para politikası toplantısının tutanaklarına göre, toparlanma işaretlerine rağmen ABD ekonomisinin desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyor. 

Bazı Fed yetkililerinin başlatılan 600 milyar dolarlık tahvil alım programının büyüklüğünün gözden geçirilmesi için bir süre daha beklenmesi gerektiğini gösteren tutanaklara göre, bazı üyeler de programın yeniden değerlendirilmesi için "gerekli kıstasların oldukça yüksek olduğunu" ifade ettiler.

Tutanaklarda, "Üyeler, ekonomik görünümdeki değişimin, varlık alım programında değişiklik yapılmasına yönelik bir değerlendirme için yeterli olmadığını düşünüyorlar" denildi.

Para politikasının sıkılaştırılmasına yönelik bir yaklaşıma işaret etmeyen ifadeler, piyasada ikinci nicel gevşeme (QE2) olarak da adlandırılan tahvil alımlarının küçültülebileceği yönündeki bir beklenti içine girmek için henüz erken olduğunu gösterdi.

Fed yetkilileri, Obama yönetimi ile Cumhuriyetçiler arasında uzlaşma sağlanan vergi indirimlerinin ekonomiye kısa vadede olumlu etki yapacağını düşünüyorlar.

Diğer yandan, istihdamda süreklilik arz etmeyen artış ve konut piyasasında durgun görünüm Fed yetkililerine göre ekonomik büyüme önünde hala önemli riskler olduğunu gösteriyor.

"İki toplantı arasında yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, ekonomik büyüme yavaş ivme kazandı ve azami istihdama doğru yavaş yol alındığını gösterdi. Toparlanma aşağı yönlü risklerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor" denilen toplantı notlarında, büyümeye yönelik riskler arasında konut piyasası ve Avrupa ülkelerinin borç sorunları gösterildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir