FED'den gevşek paraya devam

Dünya piyasalarının gözü kulağı FED'in ve Japonya Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararına çevrilmiş durumda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - FED'in bugünkü toplantısında 'gevşek para politikasına uzun süre devam' demesi bekleniyor. Bu kapsamda piyasaya likidite sağlanacağı ve tahvil alım programının yeniden başlayacağı belirtiliyor. Analistlere göre karar doların yönünü değiştirebilir ve pariteyi 1.43 seviyesine taşıyabilir.

ABD'de art arda gelen karamsar ekonomik verilerin ardından cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin hayal kırıklığı yaratması, ABD Merkez Bankası'nın (FED) Açık Piyasa Komitesi'nin bugünkü toplantısında özellikle tahvil alımına ilişkin bir karar çıkacağı yönündeki beklentileri kuvvetlendirdi. FED'in menkul kıymet portföyü 2.3 trilyon dolarlık rekor büyüklüğe ulaşmış durumda. Dünya piyasalarının gözü kulağı FED'in ve Japonya Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararına çevrilmiş durumda.

FED Başkanı Ben Bernanke ve diğer üyelerin ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklere dikkat çekeceklerini ve toplantı sonrasında kullandıkları tonu gevşetecekleri belirtiliyor. ABD'de ekonomideki toparlanmanın beklendiği kadar güçlü olmaması nedeniyle FED'den piyasaya likidite sağlamak amacıyla gevşek para politikasının daha uzun süre devam edeceğine dair bir açıklama bekleniyor.

Bernanke, 21 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada yeni varlık alımının bir seçenek olduğunu söylemişti. Wall Street'in en kötümser ekonomistleri arasında gösterilen Goldman Sachs ABD başekonomisti Jan Hatzius ise FED'in ilk aşamada 1 trilyon dolarlık menkul kıymet alımı yapabileceğini, bunun da ağırlıklı olarak hazine tahvillerinden oluşmasını beklediğini belirtmişti.

Mitsubishi UFJ'ye göre de ABD'de, 2, 5 ve 10 yıllık Hazine kağıtlarının getirilerinden hesaplanan ve "Butterfly' olarak adlandırılan spread, FED'in bu hafta yapacağı toplantıda para politikasını daha da gevşeteceğine işaret ediyor. 5 yıl vadeli hazine kağıdının faizinin ikiye katlanması ve bunu 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin faizlerinden çıkarılması ile hesaplanan 'Butterfly' spreadini değerlendiren Mitsubishi UFJ analisti Kenischi Imai, Butterfly'ın en son Aralık 2008'de Lehman'ın iflası sonrasında ve 2001 yılında internet balonunun patlaması ile görülen seviyelerde olduğunu belirtti.

Imai, "Faiz oranlarının hali hazırda sıfıra yakın olsa bile, para politikası görünümüne duyarlı olan 5 yıl vadeli tahvilin getirisi düştü. Bu, piyasanın gelecekteki para politikası gevşetmesinin fiyatladığını işaret ediyor" dişe konuştu.

Yapılan hesaplamaya göre Butterfly spreadi hali hazırda -34 seviyesinde. Imai'ye göre negatif rakam, FED'in faizleri indireceğine veya uzun süre sıfıra yakın seviyede tutacağına işaret ediyor. ABD Merkez Bankası'nın elindeki menkul kıymet portföyü 2.3 trilyon dolarlık rekor büyüklüğe ulaşmış durumda. Bazı politika yapıcılar adım atılması gerektiğini, diğerleri ise birkaç ay daha beklemede kalınması gerektiğini savunuyor.

Eğer bugünkü toplantıda politikalarda değişiklik yapılmazsa altın fiyatlarının gerileyeceği tahmin ediliyor. Ancak genel kanı, politikanın gevşetileceği yönünde olduğu için dün metal fiyatlarında yukarı doğru bir hareket vardı.

Doları zayıflatır

Para politikasının daha da gevşemesi doların yönünü etkileyecek bir karar olarak görülüyor. Analistler, bunun dolar için olumsuz bir gelişme olacağını kaydediyor ve Euro-dolar paritesi için kısa vadede 1.35, orta vadede ise 1.43 seviyesini telaffuz ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir