Fed'in 'çıkış stratejisi' revize edilebilir

Fed'in bono satın alma planı teklif edildiği gibi aylık 45 milyar dolara genişlerse, çıkış stratejisinin de yenilenmesi gerekebilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
WASHINGTON - ABD Merkez Bankası Fed'in piyasadan tahvil satın alma programını önümüzdeki haftadan itibaren genişletme ihtimali, çıkış planında da değişikliklere neden olacak gibi görünüyor. 
 
Bloomberg'in haberine göre şu anda piyasadan aylık 40 milyar dolarlık 'mortgage' tahvili satın alan Fed yönetiminin, 11-12 Aralık'ta yapılacak toplantıda satın alma programını genişletmesi bekleniyor. San Francisco Fed Başkanı, miktarın aylık 45 milyar dolara yükseltilmesini teklif etmişti. 
 
Mevcut durumda, Fed'in 2015 ortasından itibaren, piyasadan satın aldığı tahvilleri 2-3 yıl içinde geri vermesi öngörülüyor. 
 
Öte yandan uzmanlar, teklifin kabul edilmesi halinde Fed'in elindeki varlıkların daha hızlı artacağına, bu durumda stratejiden çıkış zamanı geldiğinde satışın da hızlanacağına ve yükselen faizler nedeniyle ekonomik iyileşmenin boşa gideceği uyarısında bulunuyorlar. Uzmanlar, satın alma miktarının yükseltilmesi halinde, 2011 yılında hazırlanan çıkış stratejisinin yeniden yazılmasının gerekeceğine işaret ediyorlar. 
Bu konularda ilginizi çekebilir