Fikirlerin gücüne inanan kurum - TED

Konukların sunumları, TEDTalks üzerinden ücretsiz izlenebilmekte.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Profesyonel çevrelerde duyulmasını istediğiniz fikirleriniz mi var? Emsali olmayan bir ürün mü tasarladınız? Kendi alanınızda uyguladığınız yenilikleri farklı disiplinlerden uzmanlarla da paylaşmak mı istiyorsunuz? Yoksa, fikir liderlerinin ve yaratıcı uzmanların yeni projelerini ve buluşlarını mı dinlemek istiyorsunuz? TED, sesinizi en iyi şekilde duyuracağınız ve farklı mesleklerin ileri gelenleriyle fikir alışverişi edeceğiniz ideal mecra olabilir.

TED – Yaymaya Değer Fikirler

Yaymaya değer fikirler TED'in sloganı. TED uluslararası konferanslar düzenleyen prestijli bir kurum. Ünlü TED konuşmacılar arasında, J.J. Abrams, Al Gore, Bill Clinton, Isabel Allende, Elif Şafak, J.K.Rowling, Richard Branson, Steve Jobs, Bill Gates var.

TED'in amacı kar elde etmek değil, yaymaya değer fikirleri meraklılarına duyurmak. 1984'te kurulduğunda TED, Teknoloji, Eğlence ve Tasarım olmak üzere, üç ana sektörün ileri gelenlerini biraraya getirmekteydi. Daha sonra sektörlerin sayısı arttı, sektörler arası fikir alışverişlerine olanak veren Bilim, Sanat ve Global konuları birbirine yakınlaştıran bir ortam haline geldi. Yılda iki kez düzenlenen konferanslarla Amerika'da ve İngiltere'de çeşitli ülkelerden fikir adamları aynı mekanda toplanmaya başladı.  TED'e konuk olan sıradışı insanların sunumları konferanslarda kaydedildikten sonra, TEDTalks üzerinden internet aracılığıyla tüm dünyadan ücretsiz olarak izlenebilmekte. Bugün 700'ün üzerinde hepsi birbirinden enteresan TED konuşması mevcut. Her hafta yenileri TEDTalks sayfasına eklenmekte. Tüm konuşmalar İngilizce gerçekleşiyor ve özgürce paylaşılabiliyor.

TED düşüncenin gücüne inanan bir kurum. Düşüncelerin insan davranışlarını, yaklaşımlarını, hayatlarını hatta zaman içinde tüm dünyayı değiştirecek güce sahip olduğuna inanıyor.

TED bir takas odasına benzetiliyor, dünyanın en ilham veren düşünürlerine bilgi ve ilham veren, bilgi ve fikir meraklılarının fikir alışverişi yaptıkları bir takas odası. TED websayfası üç yılı aşkın süredir fikir liderlerini, yaratıcı kişileri, ilham veren başarı öykülerini bizlere ulaştırıyor. TED'in sahibi The Sapling Foundation. Merkezleri New York ve Vancouver'da. AT&T, Cisco, GE, IBM, Intel, Liberty Mutual, Santander, Tiffany and Co. TED sponsorları arasında.

TED Konferansları ve TEDTalks

Konuşmacılar TED konferanslarında konuşmalarını yapıyorlar. Bugün 1000'in üzerinde kişi TED Konferansı'na katılıyor. Bir sene önceden konferans kendi kendine doluyor. Artık, içerik bilim, işletme, sanat ve global konuları da içine alıyor. Dört günlük konferans süresince 50 konuşmacı 18 dakikalık konuşmasını yapmak için sahnede yerlerini alıyor. Ayrıca, müzik ve komedi gösterileri de sahneye geliyor. Konuya göre ayrı oturumlar yok, her katılımcı hangi meslekten olursa olsun aynı konuşmaları dinliyor. Herkesin herşeyi paylaştığı bu platformda  bilim, sanat ve işletme gibi alanların ne kadar ortak noktaları olduğu ortaya çıkıyor.

TEDGlobal Oxford, İngiltere'de daha uluslararası bir kitleye hitap ediyor. TEDIndia, Hindistan'ın Mysore şehrinde Güney Asya'ya odaklanıyor, TEDWomen Washington DC'de kadınların geleceği nasıl şekillendireceklerine dair cevap arıyor. TED Prize TED topluluğunda olağanüstü yetenek ve kaynaklara sahip kişileri ödüllendiriyor. Her yıl sıradışı başarıları olan bir kişi 100.000 dolarlık ödüle layık görülüyor. Bunun yanı sıra, ödül sahibi 'One Wish to Change the World' yani dünyayı değiştirmek için bir dilek tutmaya hak kazanıyor. Bu dilekle dünyanın çeşitli problemlerine çözüm olabilecek birçok farklı proje için ortaklıklar kurulabiliyor.

TEDTalks  ilham veren konuşmaların web adresi haline geldi. TED Open Translation Project sayesinde, İngilizce yapılan konuşmaları dünyanın dört bir yanından gönüllüler altyazılar ve interaktif tercümelerle farklı dillere çeviriyor. Proje başladığında yalnızca 50 dilde 100 gönüllünün yaptığı 250 çeviri vardı. Şuan 7,000'in üzerinde tamamlanmış çeviri mevcut. Bu konuşmaların 476'ı Türkçe'ye tercüme edilmiş.

İyi Bir Sunum için TED'den Öneriler

Fast Company dergisi, 'TED'de konuşmacı olmak için ne yapmalı?' sorusuna 7 basit kuralla cevap veriyor. Bu kurallar sadece TED'de konuşmacı olmak için değil, yapacağınız her sunum için size rehberlik edebilir.

1. Başarılı konuşmacıları seyredin

Jill Bolte Taylor, Pattie Maes, Pranav Mistry, Sir Ken Robinson, David Gallo.

Bu isimlerin iki ortak yönleri var: 1. TED'de konuşmacı olmaları; 2. İlham veren konuşmaları sayesinde 6 milyondan fazla kişinin konuşmalarını izlemiş olması.

Jill Bolte Taylor, bir beyin araştırmacısı. Birkaç sene önce felç geçirmiş, bir sabah uyanmış ve kendini ne yürüyebilir, ne konuşabilir ne de geçmişe dair birşey hatırlar halde bulmuş. Hastalığı süresince kendi beynini inceleme şansına sahip olmuş. Hastalığı tamamıyla yenen Taylor konuşmasında bizleri her dakikasını hatırlayacağınız bir yolculuğa çıkarıyor: Felci hem hasta hem bilim insanı gözüyle tanıyorsunuz.

@page@

Pattie Maes ve Pranav Mistry MIT Media Lab'de Sixth Sense adında bir cihazın yaratıcıları. Henüz araştırma aşamasında olan cihaz adından da anlaşılacağı gibi insanların altıncı hissi olmaya aday. Prototip modelinde bir fotoğraf makinesi, projektör, ayna, telefon ve parmaklara sarılan renkli bantlardan oluşmakta. Tamamen mobil olarak çalışan bu cihazla karşınıza çıkan herşeyle ilgili bilgi alabiliyorsunuz. Örneğin, supermarkette hangi tuvalet kağıdını alacaksınız, konferansta yeni tanıştığınız kişinin uzmanlık alanı nedir, fotoğraf çekmek, fotoğrafı arkadaşlarınızla paylaşmak daha sonra da arşivlemek mi istiyorsunuz tüm bu işlemleri SixthSense ile gerçekleştirebileceksiniz.

Sir Ken Robinson yaratıcılığın okuryazarlık kadar önemli olduğunu standup tadındaki konuşmasıyla vurguluyor. Bizlere hep okulda belli kalıplar öğretilir, ne yapmalı, ne yapmamalı, ne doğru, ne yanlış. Klasik okul sisteminde başarılı öğrenciler yaratıcılıklarını bastırıp verilen bilgileri yalayıp yutan öğrenciler olur. Onlar hata yapmaktan korkarlar. Oysa, insan hata yapmaya hazır olmadığı sürece orijinal birşey yapamaz.

Okyanus araştırmacılığının öncülerinden David Gallo bizi okyanusun derin ve soğuk sularında bir dalışa davet eder. Yaklaşık 2.5 km dipte ne tür yaratıklar, renkler ve tasarımlar vardır sizlere kendi çalışmalarınızda ilham sağlayabilecek.

TED'in en çok izlenen ve beğenilen konuşmalarına baktığınızda sıranın başındaki isimlerin hiçbiri dünyaca ünlü ve zengin değil. İşlerini severek yapıyorlar, hergün yeni şeyler öğrenmeye açıklar ve işlerini anlatırken duydukları heyecanı izleyicilere başarıyla yansıtıyorlar.

2. Süreye uyun

TED konuşmalarının süresi 18 dakika. TED'in kurucusu 15 dakikanın kısa, 20 dakikanın ise kolayca 25 dakikaya uzatılacağından çok uzun olacağını düşünmüş, arada olan 18 dakikada karar kılmış. Nerede sunum yapacak olursanız olun, ister yönetim toplantısı olsun, ister satış-pazarlama amaçlı müşteriye yönelik sunum olsun, katılımcıları bunaltmadan ve ilgilerini taze tutarak doğru süre zarfında sunum yapmak planlama ve özen ister.

3.  Basit olun

Az ve öz slide'la fikirlerinizi net bir şekilde ortaya koyun.

- Slide'daki birkaç kelimeyle fikrinizi özetleyin, 1-2 satırdan fazla yazıya gerek yok.

- Bullet YASAK.

- Büyük resimler, elle tutulur görseller kullanın.

4.  Hayranlık uyandırın

Fikirleriniz seyircileri evrende bir yere alıp götürecek güçte olsun. Siz fikrinizi anlatırken seyircilerin gözünde yepyeni fikirler, tasarımlar, yaşamlar canlansın.

5.  Görsel olun

Görsel hafızamız çoğu zaman sözel hafızamızdan kuvvetli. Konuşmacı olarak bunun  bilincinde olun. Sadece PowerPoint sunumun görselleriyle ve resimlerle yetinmeyin. Neyle ilgili konuşuyorsanız, onunla ilgili fiziki bir örnek gösterin. Örnek ne kadar çarpıcı olursa konuşmanız da o kadar akılda kalır. Örneğin, Jill Bolte Taylor TED konuşmasında omur iliğiyle gerçek bir beyin gösteriyor.

6. Seyircilerle bağlantı kurun

Seyircilere iltifat etmek, soru sormak, bir anektot anlattıktan sonra herkesin benzer durumlar yaşayabileceğini göstermek seyirci ve konuşmacı arasındaki mesafeyi yok eder. Seyircileri sunumun içine çeker, seyircilerin sunumu daha dikkatli dinlemelerini sağlar.

7.  TED'in 10 Emri'nden ilham alın.

TED'in On Emri

1. Herzaman yaptığın klişeleşmiş konuşmaları yapmayacaksın.

2. Büyük hayallerin olacak veya yepyeni birşeyi izleyicilere tanıtacaksın veya konuşmada anlattıkların daha önce hiç konu edilmemiş olacak.

3. Meraklarını ve tutkularını öne çıkaracaksın.

4. Bir hikaye anlatacaksın.

5. Bağlantı kurmak veya tartışma yaratmak için diğer konuşmacıların söylediklerine özgürce yorum yapacaksın.

6. Egonun öne çıkmasına izin vermeyeceksin. Başarılarından bahsettiğin gibi, zaaflarından bahsetmeyi unutmayacaksın.

7. Sahneden satış yapmaya kalkma. Ne şirketini, ne ürünlerini, ne yazılarını, ne umutsuz fon arayışlarını konuşmanın konusu yapmayacaksın. Yoksa, sen ve konuşman kenara koyulursunuz.

8. Gülmenin iyi birşey olduğunu hatırla.

9. Konuşmanı okumayacaksın.

10. Zaman çalmayacaksın.

Farklı fikirlere kulak vermek veya kendi başarılarınızı dile getirmek için TED doğru adres olabilir. Sırf başarılı sunumlar dinleyerek sunum tekniklerinizi geliştirmek için bile TEDTalks'taki konuşmaları takip etmenizi tavsiye ederiz.

www.datassist.com.tr

 

Bu konularda ilginizi çekebilir