Fındık maliyeti kilo başına 4,39 lira

TZOB Başkanı Bayraktar, "Üreticilerimiz fındığın değerini bulmasını istiyorsa, ürünü pazara ihtiyacı kadar çıkarmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2010 yılı fındık maliyet toplantısının Birlik önderliğinde gerçekleştirildiğini vurgulayarak, toplantıda, 1 kilo fındığın maliyetinin 4,39 TL olarak tespit edildiğini belirtti.

Bu yıl yapılan rekolte tespit çalışmaları sonucunda Türkiye’de yaklaşık olarak 603 bin ton fındık olacağının tahmin edildiğini dile getiren Bayraktar, “Ancak, rekolte çalışmasından sonra, bölge Odalarından alınan son bilgilerde fındık ürününde görülen meyve dökülmeleri neticesinde, rekoltenin daha düşük seviyede gerçekleşeceği kanaatindeyiz. Bu yıl da fındık rekoltesi düşük gerçekleşecektir. Geçen yıldan bu yana serbest piyasa şartlarına bırakılan fındık fiyatları, tüccarın da insafına bırakılmamalıdır.

Üreticilerimize seslenmek istiyoruz; çiftçimiz emeğine sahip çıkarak, ürünlerini bir anda değil, peyderpey piyasaya sürmelidir. Üreticilerimiz dikkatli olursa, ürününü zamana yayarak piyasaya sürerse fiyatlar, dış alıcıların değil, üreticimizin arzu ettiği gibi oluşacaktır. Üreticilerimiz fındığını ucuza satmamalıdır” dedi.

Alan bazlı destekler, eylülde ödenmeli

Üreticilerin, piyasaya olan borçlarından dolayı fındığını, hasat sonrası hemen elinden çıkarıp borçlarını ödemek istediğini dile getiren Bayraktar, bu nedenle üreticilere verilecek olan alan bazlı desteklerin ödeme tarihlerinde de bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Verilecek olan alan bazlı desteğin yüzde 50’sinin üreticilerin paraya en çok ihtiyacı olduğu hasat sonrası (Eylül ayında), diğer yarısının da yetiştirme dönemi başında (Şubat-Mart aylarında) verilmesinin üreticilerin sıkıntısına çare olacağına değinen Bayraktar, bu şekilde yapılacak destek ödemelerinin hem yerini bulacağını hem de fındık fiyatlarının piyasada istikrarlı bir şekilde seyretmesine katkı sağlayacağını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir