Fındık üreticisi perişan…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE'DEN / İbrahim ATALAY

bolu@dunya.com

Düzce ili, ilçeleriyle birlikte fındık üretiminde söz sahibi yörelerimizdendir. Kentin önemli geçim kaynağı olan fındıkta siyasilerin yanlış söylemleri ve açıklamaları sektörü durma noktasına getirdi.

Fındık fiyatının siyasiler tarafından önce 5 YTL olarak açıklanacağı izlenimi yaratılması, ardından fiyatın geç açıklanması ve fiyat istikrarının yaratılamaması başlıca sorun oldu.

Fındık hasat zamanı sonunda fındığa borçlanan üretici borcunu ödeyebilmek için düşük fiyattan fındığını tüccara teslim etmek zorunda kaldı, birçok üretici borcunu ödeyemez duruma geldi.

İşte bu durumda Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu  Başkanı Metin Büyük, "Bölgemiz için çok önemli olan fındık konusunda siyasilerimiz sınıfta kalmıştır. Fındık hasadı başlamadan fiyatların açıklanması gerekirdi. Fiyatlar bu gün itibarı ile 4 YTL, aralık ayı itibarı ile ise 5 YTL'dir. Bu da büyük dengesizlik yaratmıştır. Zaten zor durumda olan üretici aralık ayına kadar bekleyemezdi. Ürünün yüzde 70'ini tüccara 2.5 YTL'den teslim etti. Çünkü üreticinin büyük çoğunluğu zor durumdaydı. Durumu iyi olansa, fındık fiyatındaki yüzde 25'lik fark, yüzde 10 enflasyon olan bir ülkede çok güzel bir kâr olduğu için 5 YTL'ye Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verdi. Bu duruma en büyük sebep siyasilerimizin gereksiz açıklamaları olmuştur" diyor.

Evet, fındık üreticisi tüm ülkede olduğu gibi Düzce bölgesinde perişan edildi. Bunda da sorumlu olan siyasilerdir. Eğer yüksek fiyat söylemleri ile üreticiler gereksiz bir umut içine sürüklenmeseydi, şu anda tablo bu kadar siyah olmayacaktı.

Fındık Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Düzce illerinin olmazsa olmazlarından... Ülkemizin de en önemli ürünlerinden.... Böyle bir üründe spekülatif açıklamalarda bulunmak, siyasilere, üreticiye, aracı kurum ve kuruluşlara  yani toplumun ilgili her kesimine zarar vermektedir. Bu konuda  Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Metin Büyük'ün "Gereksiz açıklamalar her zaman insanımıza zarar vermektedir. Bu toplumun  başındakiler  spekülatif açıklamalarda bulunmamalıdır. Yoksa sonu hüsran olmaktadır" sözü  hiç unutulmamalıdır...