Fırsatlar şehri Şanlıurfa

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

E.Sabri ERTEKİN / Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) kalbinde yer alan kentimiz Şanlıurfa, turizmden tarıma, gıda sanayine dek çok  farklı sektörlerdeki güçlü potansiyeli ile yeni yatırımcılar için önemli fırsatlar sunuyor. Dünyada ilk defa buğday tarımının yapıldığı yer olduğu bilimsel olarak kanıtlanan, 11 bin 500 yıllık tarihiyle medeniyetin tarih kitaplarında yazandan çok daha önce başladığını ispat eden Göbekli Tepe Şanlıurfa'da bulunuyor. Hz. İbrahim'in doğduğu, peygamberlik yaptığı ve ateşe atıldığı yerleri, ateşin suya döndüğü balıklıgölü barındıran,  Hz Şuayb'in yaşadığı Şuayb şehri de Şanlıurfa'dır.  İlimiz, Hz Şuayb'in    yanında çobanlık yapan Hz Musa'ya da ev sahipliği yaptı. Hz Eyyub'ün yaşadığı ve çile çektiği, ve mezarının bulunduğu yer de Şanlıurfa'dır.

Sadece bu kadar değil.. Şanlıurfa, mozaikleri, Urfa Kalesi, Halfeti Rum Kale, Harran Harabeleri, tarihi yapıları ve çarşılarıyla 4 bine  yakın  tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Şanlıurfa adeta Mezopotamya'nın en bereketli toprakları üzerinde, çevresindeki kendisi gibi tarih kokan Halep, Rakka, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman,Gaziantep ile beraber mutlaka görülmesi gereken bir ada oluşturuyor. Enfes yemekleri ile meşhur olan, daha lokantalarda sunulmayan eşsiz lezzetleriyle bir değil, belki on defa gelinmeye layık olan ilimiz, misafirperver ve hoşgörülü halkıyla yatırımcılar açısından çok büyük turizm fırsatları sunuyor.

Bu noktada Şanlıurfa'nın tarımsal potansiyelinden söz etmemek olmaz sanırım. Türkiye'deki toplam sulanabilen alanların yüzde10'una tek başına sahip olan ilimiz, bu büyük zenginliğini, hükümetimizin çok büyük katkılarıyla 2012 de tamamlayacağı ve daha şimdiden yaklaşık yüzde 30'unu sulamaya açtığı GAP'la birlikte birçok defa katlayacak. Böylece Şanlıurfa'nın Türkiye ekonomisine katkısı da önemli düzeyde artacak. Yatırımcılar açısından şehrimizde çok büyük bir tarımsal üretim potansiyel olduğu bir açık bir gerçek. Bu noktada yeni yatırım girişimleri  sadece Şanlıurfa'nın değil ülkemizın de gücüne güç katacaktır.

Genç nüfus sayısı bakımından Türkiye'de dördüncü olan ilimiz, işgücüyle de yatırım yapacaklar için açık ara önde. Şehrimizin  bin 150 hektar olarak planlanan ve 96 hektarın alt yapısının bitmek üzere olduğu 2'nci organize sanayi bölgesi de bu müthiş tarımsal üretiminden yararlanıp, dünya için üretip, dünyaya satacak becerikli ve çalışkan yatırımcıları kucaklamaya hazır. Şanlıurfa, Türkiye'nin en uzun pistine sahip olan havaalanına sahip. Şehrimizin otoban olanakları da mevcut. İskenderun ve Mersin limanlarına ve Ortadoğu pazarına en yakın coğrafyalardan biri olarak gelişmiş sosyal donatılarıyla yatırımcılara büyük bir potansiyel sunuyor. Yerli ve yabancı yatırımcıları bütün bu nedenlerden dolayı fırsatlar şehri Şanlıurfa'nın büyük potansiyelinden yararlanmaya çağırıyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir