Fiskobirlik işçi çıkartacak

Ekonomik sıkıntı nedeniyle piyasaya giremeyen Fiskobirlik, ekonomik dar boğazı aşmanın yollarını arıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Üreticiye, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ve Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) toplam 72 milyon lira borcu bulunan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (FİSKOBİRLİK), bu sezon piyasaya girebilmesi için çalışanların ücretlerinin bir bölümünden feragat etmesi ya da işçi çıkartma yoluna gidilmesi üzerinde duruluyor.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, 200 bini aşkın ortağı ile dünyanın en büyük üretici birliklerinden olan FİSKOBİRLİK'in ekonomik sıkıntı nedeniyle son 4 yıldır piyasaya giremediğini, dolayısıyla fındık fiyatlarının belirlenmesinde müdahil olamadığını belirtti.

Geçmiş yıllarda birlikte 3 bin 500 dolayında işçi çalıştığını, birliklerin yeniden yapılandırılması ve norm kadro çalışmaları kapsamında bu sayının zamanla düşürüldüğünü anlatan Bayraktar, şunları söyledi:

"FİSKOBİRLİK'in kadrosu ilk olarak 700 işçiyle sınırlandırıldı. Bu rakam her geçen yıl düşürüldü. Göreve geldiğimde FİSKOBİRLİK'te çalışanların sayısı 500 dolayındaydı. Benim döneminde birliğe bir işçi dahi alınmadı. Şu an genel müdürlük ve müdürlüğe bağlı 50 kooperatifte 455 işçi çalışıyor. İşçilere ikramiyeleri haricinde borcumuz bulunmuyor."

Birliğin ekonomik sorununu çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını, piyasaya girebilmek için acilen ekonomik desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Birliğimize bağlı kooperatiflerde çalışan yönetici arkadaşlarımız 15 aydır maaşlarını alamıyor. Birliği düze çıkarmak için A ve B planı hazırladık. A planına göre 'işçiler dönüşümlü olarak 12 ay değil 10 ay çalışsın ve yılda 4 kez aldığı ikramiyeden feragat etsin. Yönetici arkadaşlarımızın aldığı maaşlar da yarı yarıya düşürülsün' dedik. Ancak sendikalar bunu kabul etmedi. B planımızda ise 100 işçinin iş akidini fesih etmek var. Artık süreç buraya kadar geldi."

Birlik, giderlerini kısmak zorunda

Birliğin üreticiye 2006 yılında yaptığı alımlardan dolayı 46 milyon, Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) 22 milyon, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ise 4 milyon lira olmak üzere toplam 72 milyon lira borcu olduğunu ifade eden Bayraktar, "Mali tablo bu. İşçi çıkarılmasından yana değiliz, ancak ayakta kalmak ve piyasaya girebilmek için giderlerimizi kısmak zorundayız" diye konuştu.

Bayraktar, birliğin bir bankaya olan borcunu ödeyerek gayrimenkullerin üzerindeki haczi kaldırdıklarını dile getirdi.

FİSKOBİRLİK'in borçlarının ödenmesi için bu sezon mutlaka piyasaya girerek fındık alımı yapması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "2010 yılı stratejimiz Entegre Fındık İşleme Tesisleri AŞ'nin (EFİT) yıllık işleme kapasitesi olan 30-50 bin ton dolayında fındık alımı yapmaktır. Bunun için kaynağa ihtiyacımız var. Bu kaynağı çeşitli bölgelerde satışa çıkardığımız gayrimenkullerimizden elde edeceğimiz para ile oluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca, kaynak bulma konusunda başka çalışmalarımız da var" dedi.

Bayraktar, birlikte örgütlü bir sendika başkanın yaptığı "işçi değil, yönetici tasarrufuna gidilsin" şeklindeki açıklamaya üzüldüklerini de sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir