Fitch, Japonya'yı negatife çekti

Kredi derecelendirme kuruluşu, Japonya'nın kredi görünüm notunu durağandan negatife düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Japonya'nın "AA" olan uzun vadeli kredi notunu teyit etti ancak not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, 11 Mart'ta meydana gelen deprem, tsunami ve nükleer felaketin Japonya'nın kamu finansmanının üzerindeki olası etkisine dikkat çekilerek, ülkenin kamu borcunun artmasının beklendiği ifade edildi.

Fitch, Japonya'nın ülke kredibilitesinin, artan kamu borçlarının yarattığı negatif baskı altında olduğunun altını çizerek, istikrarlı bir görünüme ulaşabilmesi için Japonya'nın daha güvenilir ve daha güçlü bir mali konsolidasyon planına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Fitch, ülkede mart ayında meydana gelen çifte felaketin 2011-2012 döneminde yol açacağı yeniden inşa harcamalarının kamu harcamalarına etkisinin GSYH'nin yüzde 2'si olacağına ilişkin öngörülerini açıkladı. Fitch, bu oranın ülkenin kredi notunda değişikliğe neden olmak için yeterli olmayacağını ancak Fukushima Nükleer Santralinin yol açtığı kirliliğin temizlenmesi maliyetine ilişkin belirsizliğin ise not üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtti.

Fitch, mali konsolidasyon taahhütlerinin güçlendirilememesi veya yeniden inşa sürecinde ek maliyetlerin artması durumunda bir not indiriminin söz konusu olabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poor's (S&P) 27 Nisan'da, Moody's de 22 Şubat'ta yüksek kamu borcu nedeniyle Japonya'nın kredi not görünümünü "negatif" izlemeye almıştı.

Geçen yılın sonunda Japonya'nın kamu borcu, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 210'una ulaşmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir