Fiyat artışı spekülatif

Bakan Yıldız, Libya, Tunus ve Mısır'da yaşanan olayların ham petrolün üzerindeki etkilerinin tamamen spekülatif olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libya, Tunus ve Mısır'da yaşanan olayların petrol fiyatlarındaki etkilerinin "spekülatif" olduğunu söyledi.

Yıldız, Kayseri Kent Ormanı'nda partililerle biraraya geldiği toplantıda gazetecilere açıklama yaptı. Rusya'da düzenlenecek toplantı için bakanlığın teknik bir ekibinin görüşmeler ve çalışmalar yaptığını ifade eden Yıldız, "Rusya'da yapacağımız toplantıda petrol ve doğalgazla ilgili gelişmeleri masaya yatıracağız. Burada doğalgaz fiyatları ile ilgili enine boyuna konuşacağız. Bizim söyleyeceklerimiz olduğu gibi onların da söyleyecekleri vardır" dedi.

Yıldız, Gazetecilerin sorusu üzerine Libya ve diğer Akdeniz ülkelerinde yaşanan gelişmeler sonrasında artan petrol fiyatlarının da spekülatif olduğunu ifade etti.

"Petrol fiyatları düşecek"

Tunus, Mısır ve Libya'da yaşanan olayların Türkiye'yi etkilemesi ve petrol fiyatlarının artması ile ilgili soru üzerine de Bakan Yıldız, şöyle dedi:

"Özellikle ulaştırma sektöründe nihai tüketicimizin kullandığı petrol ürünlerinin hepsi etkileniyor. Libya, Tunus ve Mısır'da yaşanan olayların, ham petrolün üzerindeki etkileri tamamen spekülatiftir. Çünkü, Libya'da üretilen petrol, üretimi kısıtlanan petrol miktarı dünyada tüketilen petrolün yüzde 1'inin daha altındadır. Arzı yüzde 1'in altında olan kalemin fiyatının yüzde 10 zamla fiyatı tetiklemesini bir spekülasyon olarak görüyorum.

Riyad'da yapılan enerji bakanları toplantısında gelişmeleri değerlendirdik. Libya'nın üretimi günlük 1,6 milyon varildir. Bunun yüzde 25'ini kıstı. Şu anda 1 milyon varilin üzerinde üretim var. Suudi Arabistan mevcut üretimine 4 milyon varil daha artı ekleyebileceğini söyledi. Bu önemli bir arz. Dünyadaki tüketimin günlük 86 milyon varil olduğunu düşünürsek. Bu ciddi bir rakam değil. Onun için bu fiyatlar, gerileme eğilimi gösterecektir. Ben olaylar normale döndüğünde fiyatların makul seviyeye düşeceğini düşünüyorum. Yoksa teknik bir anlamda, talebin artmasına bağlı bir sebepten fiyatların arttığını düşünmüyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir