Ford Otosan için 2011 'rekor yılı'

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, 2011 sonu itibariyle üretim ve satışta rekor rakamlar yakalayacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding ve ABD'li Ford'un ortaklığı olan Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, ihracatta Rusya ve Brezilya pazarlarının desteği ile bu yılı 291,000 adet üretim, 349,000 adet toplam satış ve 216,000 adet ihracat ile tamamlamayı hedeflediklerini, iki rakamın da rekor üretim ve rekor satış olacağını kaydetti.

Ford Otosan'n toplam üretimi ilk dokuz ayda yüzde 31 artışla 216,393 adet olurken, ihracat yüzde 29'luk artışla 159,856 adet olarak gerçekleşti. Toplam satış adedi Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 29 artışla 257,093 adet oldu. Ford Otosan'ın yılın üçüncü çeyreğinde net karı ise, ihracat gelirlerindeki büyüme ve finansman gelirlerinin desteğiyle yüzde 55.5 artışla 174.7 milyon lira olmuştu.

Ford Otosan'ın dün gerçekleştirdiği analist toplantısı sonrasında haber ajanslarının sorularını yanıtlayan Otay, "Yılsonu toplam üretim hedefimiz 291,000 adet. Bu üretim ile toplam satışımızın 349,000 adet olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu iki rakam da rekor üretim ve rekor satış olacak. Bu tahminleri tüm gelişmeleri dikkate alarak yaptık" diyerek şöyle devam etti:

"Toplam ihracat yıl sonunda 216,000 adet olacak. 132,000 adet de iç pazar satışımız olacak. Pazar tahminimiz 857,000 adet, yüzde 15.4 pazar payı hedefliyoruz. Gelecek yıl üretimimizde bu yıla benzer bir yıl bekliyoruz. Toplam ihracatımızda 2012'de bu yıldan aşağı kalmayacak bir hedefimiz var."

"ÖTV'nin olumsuz etkileri görülecek"

Ford Otosan'ın ihracat pazarlarına ilişkin bilgi veren Otay, "Brezilya'ya ihracatımız 160 milyon dolara geldi, önümüzdeki yıl bunun artacağına inanıyoruz. Rusya pazarında ihracatımız artmaya başladı. Bu pazarlar, merkez veya Güney Avrupa'daki ülkelerin negatifliklerini artıyla dengeleyecek pazarlar. Muhtelif model yenilemelerinin de artı katkısı var. Yeni modellerle pazar payımızı artırıyor olacağız" dedi.

Sektörde ÖTV'ye getirilen artışın önümüzdeki yıl olumsuz etkilerinin görüleceğini söyleyen Otay şöyle devam etti:

"Hafif ticari vasıtalarda Ekim ayında ÖTV'yi karşılıyoruz. Ekim sonundan sonra bunun ne kadarı fiyatlara yansır bilemiyorum. ÖTV artışının yansıtılmamış olması ve eninde sonunda yansıtılacak olması talepte öne çekilmeyi yaratıyor. Satışlarda Ekim ayı güçlü, Kasım bayram nedeniyle zayıf olabilir ama sonuç itibariyle bu yılın satış hedeflerini yakalayacağımızı, bunun sonrasında ise öne çekilen talep nedeniyle 2012 altı ayının daha durgun gideceğini tahmin ediyoruz."

"Artırılmış vergiler kalıcı olmamalı"

Ek vergiyi ihracatçı sektörün üzerine koyarak Türkiye'nin büyüme stratejisindeki bir sektörün cazibesinin kırıldığını söyleyen Otay, "Vergilerin sürekli artırılarak kalıcı artırılmasını doğru bulmuyorum. Orta vadede baktığımızda bu sektörün Türkiye'yi sürüklemesini istiyorsak artırılmış vergilerin kalıcı olmaması gerekir. Yüzde 70'i yerli üretilen segmente ek vergi koyarsanız önünü kesmiş oluyorsunuz" dedi.

Otomotiv şirketlerinin bazı modellerde ÖTV farkını şu an karşıladığını hatırlatan Otay, "Aralık ayında geçmiş dönemlerdeki kampanyaları beklememek lazım, biz toplam etkisinin şirketin yıl sonu projeksiyonuna uygun olacağını tahmin ediyoruz. Ford Otosan satışlarının yüzde 75'ini ihraç eden bir şirket. Uygulayacağımız satış politikalarıyla hem sayı hem de parasal hedeflerimizin tutacağını düşünüyoruz" dedi.

Otay 2012 yılında otomotiv pazarının görünümüne ilişkin olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"2012 yılında ihracatta Batı Avrupa'da biraz azalmış bir pazar göreceğiz. Pazar çeşitlendirmesi ve yeni modellerle toplam Avrupa ihracatımızda, 2012'de bu yıldan aşağı kalmayacak bir hedefimiz var. İç pazarın ise ilk altı ayda düşük gideceği, ikinci altı ayda ise kısmen toparlanacağını düşünüyoruz. Üretimimizde bu yıla benzer bir yıl bekliyoruz. Bize özel bazı ihracat pazarlarında artma olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir