Ford ve PSA Grubu euro 6 dizel motor geliştirdi

Yeni dizel motorlar, daha yüksek performanslar sunarken, yakıt ve karbondioksit salımlarında da azalma sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dizel motorlarla ilgili işbirliklerinin 10'uncu yıl dönümünü kutlayan Ford ve PSA Grubu, euro 6 standardıyla uyumlu dizel motorlar geliştirdiklerini duyurdu.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, dizel motorlar konusunda işbirliklerinin 10'uncu yıl dönümü vesilesiyle, Ford Motor Company ve PSA Grubu'nun ortak geliştirme programlarının yeni bir etabını açıkladıkları dile getirilen açıklamada, işbirlikleri süresince 16,5 milyon dizel motor üreten ve bugün üç milyon adet yıllık üretim kapasitesine sahip olan tarafların aralarındaki işbirliğini güçlendirdikleri belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Euro 6 standardı ile uyumlu yeni bir motor neslinin geliştirilmesi ve üretimiyle ilgili olan Gemini projesinin bu altıncı aşaması, iki iş ortağının karbondioksit salımlarını azaltma hedeflerini gerçekleştirmenin anahtarı olan dizel motorların performanslarını artırarak, sürekli şekilde teknolojinin zirvesinde kalma isteklerini ortaya koyuyor.

Anlaşma, binek ve ticari araçlarda kullanılacak euro 6 standardına uygun iki motor ailesi ile ilgili olarak yapıldı. Üretimi 2013 yılında başlayacak bu yeni dizel motorlar, bir yandan daha yüksek performanslar sunarken, yakıt tüketiminde ve karbondioksit salımlarında da azalma sağlayacaklar." denildi.

Açıklamada, Gemini projesi kapsamındaki işbirliğinin altıncı fazına ilişkin bu yatırımların toplam tutarının 300 milyon euro civarında olduğu ve Ford ile PSA arasında eşit oranda paylaşıldığı bildirildi.

Ford Avrupa Üst Yöneticisi (CEO) Stephen Odell, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları ifade etti:

"On yıl önce, şirketlerimiz ileri teknolojili dizel motorların geliştirilmesi ve üretimi için bir anlaşma imzalamışlardı. Gemini projesi diye adlandırdığımız bu işbirliğinin iddialı bir hedefi vardı: Yüksek miktarda ölçek tasarrufları gerçekleştirerek yüksek teknolojili geniş bir dizel motor gamı geliştirmek için ortak uzmanlığımızdan yararlanmak. Bugün dünya otomotiv sektörünün en kalıcılarından ve en verimlilerinden biri olan on yıllık yakın işbirliği sayesinde bu hedefe ulaşılmıştır. Birlikte, yüksek teknolojili dizel motorların üretiminde dünya lideriyiz. Bu sonuçlarla güçlenen gruplarımız şimdi yeni bir on yıllık işbirliğini başlatmak üzere geleceğe yöneliyor."

PSA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Philippe Varin ise, yaptıkları işbirliğinin PSA ve Ford'un ölçek tasarruflarından yararlanarak dizel motor teknolojisini paylaşmalarını sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak, Gemini projesinin esas başarısı belki de şirketler arası yatay ekiplerin – İngiltere, Almanya ve Fransa'da yerleşik - bugün genel kabul gören ve pazarda lider olan yüksek performanslı bir dizel motor ailesini geliştirmek üzere el ele çalışma şeklinde yatıyor. İşbirliğimizi sürdürerek ve güçlendirerek karbondioksit salımlarına bağlı gelecekte karşılaşılacak sorunların çözümünde bir adım önde olacağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir