Fransa'ya engizisyon uyarısı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, her meclisin kendi tarih görüşünü muhtevi kararlar alıp uygulaması durumunda Avrupa'da yeni bir engizisyon dönemi açılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
KAYSERİ - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'yi ziyaretinde basın mensuplarının Fransa Meclisi'nde kabul edilen "Ermeni yasa teklifi" konusundaki soruların yanıtladı.
Davutoğlu, bu tasarının her şeyden önce Avrupa değerlerine ve Fransa Anayasası'nın temel ilkelerine aykırı bir yasa tasarısı olduğunu vurguladı.
"Tasarının bu şekilde gündeme gelmesi, hata gündeme getirmeyi düşünmek dahi bugünkü çağın evrensel değerlerine, özüne, ruhuna aykırıdır" diyen Davutoğlu, tasarının daha meclisten senatoya sevki aşamasında, bu noktaya gelmeden Fransız entelektüelleri ve Fransız kültür camiasının toplu olarak bu tasarıya karşı bir hareket içine girmesini beklediklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini dile getirdi.
Davutoğlu, yasa tasarısının senatoya gelmeden önce Avrupa'da bir tartışma ortaya çıkması beklentisi içinde olduklarını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu aşamaya gelmeden önce beklerdik ki, Avrupa Birliği kurumlarının Fransa'ya Ortaçağ dogmalarını, engizisyonu hatırlatan, fikir özgürlüğünü cezalandıran bu tasarı konusunda uyarılar versin, bir tartışma başlatılsın. Ama maalesef Fransa içinde de, Avrupa'da da bu tartışma bu şekilde ele alınmadı. Bundan sonra Avrupa değerleri büyük tehdit altındadır. Her meclis kendi tarih görüşünü muhtevi kararlar alıp uygularsa Avrupa'da yeni bir engizisyon dönemi açılır. Bu tarihi görüş dışındaki kitaplar yakılmaya başlanır. Bu tarihi görüş dışındaki görüşler, ifadeler ve tarih yorumlarını dile getirenler hapse atılırlar. Bu tipik bir engizisyon anlayışıdır. Ortaçağ'da engizisyonda neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Maalesef bunu tekrar canlandırmak Fransa için ayıptır."
Yaptırımlar kademe kademe uygulanacak
Bir gazetecinin, Fransa Senatosu'ndaki oylamanın Türkiye'nin istemediği yönde çıkması durumunda ne gibi yaptırımlar yapılacağını sorması üzerine Davutoğlu, bunların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından daha önce açıklandığını, ancak bu yaptırımların zamanlaması konusunu değerlendireceklerini söyledi.
Tasarının Fransız Senatosu'ndan çıktığı şekliyle hemen kanunlaşmadığına işaret eden Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Ümit ederiz, sadece Fransız senatörleri değil, Fransız anayasa hukukçuları da devreye girerler. Bunun Anayasa'ya aykırılığını gündeme getirirler. Ama biz adım adım ne yapacağımızın planlamasını yapmış durumdayız. Cumartesi günü, Sayın Başbakanımız ile bu konuda bir değerlendirme yaptık, ilgili bakan arkadaşlarımla da görüştüm. Bugünkü duruma göre yeni bir istişare ihtiyacı hasıl olursa, onu değerlendirip atılacak adımları kademe kademe atacağız."
Bu konularda ilginizi çekebilir